Siirry pääsisältöön

Kalenteri

”Nykyaikaisessa yhteiskunnassa voisi ainakin teoreettisesti isä olla muurari, äiti korkeakoulun professori, tytär filminäyttelijätär ja poika jotakin vielä pahempaa. Kaikilla näillä on luonnollisesti omat vaatimuksensa eristäytyvään ajatteluun ja työskentelyyn. Nykyajan asunto on rakennettava sen mukaisesti.” Alvar Aalto, 1930.

Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely esittelee Alvar Aallon tuotantoa asuntosuunnittelun näkökulmasta. Työ kantoi hedelmää muun muassa teollisuusalueiden yhteyteen kaavoitettuina asuinalueina tehtaiden työntekijöille ja johtajille, standardielementeistä hartiapankilla rakennettuina, muunneltavina pientaloina kuin uniikkeina taiteilijakoteinakin eri puolille Suomea ja maailmaa.

Näyttely tuo esiin Aino ja Alvar Aallon edistyksellisiä modernin asumisen ratkaisuja, kalusteita ja sisustuksia, jotka pyrkivät helpottamaan arkea ja tarjoamaan hyvän asumisen edellytyksiä kaikille, yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Erilaisten rakennustyyppien ja asuinalueiden esimerkkeinä nähdään muiden kohteiden ohessa Paimion tuberkuloosiparantolan ja Kotkan Sunilan tehdasalueen pienkerros- ja rivitalot sekä Kauttuan terassitalo. Kaavoituksen avulla toteutettu yhteys luontoon ilmeni asuinaluilla mm. jaettuina, yhteisinä pihoina ja yhteisöllisen kokoontumisen tiloina. Runollisimmin asumisen estetiikka ja ympäröivän maiseman liittäminen osaksi kotia ilmeni kenties yksityishuviloissa, joissa ikkunoista näkyvä luonto sai tulla osaksi sisätilojen tunnelmaa – ja matka olohuoneesta puutarhaan oli vain askeleen mittainen.

Ajankuva piirtyy näyttelyssä alkuperäisten arkkitehtuuripiirustusten, kalustusten, valokuvien ja aikakauslehtien artikkelien kautta. Ne kertovat asumisen muutoksesta kautta vuosikymmenten ja arkkitehtuurin keinoista vastata siihen.
Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Näyttelyn oheisohjelmistossa on luvassa opastettuja kierroksia suomeksi ja englanniksi, sekä mukavaa kesätekemistä lapsille arkkitehtuurityöpajojen muodossa. Lue lisää kesän arkkitehtuurityöpajoista täältä.

Opastetut kierrokset Asuntomme probleemina -näyttelyyn torstaisin 14.6., 12.7. ja 9.8. klo 13 suomeksi ja klo 14 englanniksi. Katso lisää: 2018 kesänäyttelyn oheisohjelma (pdf)

Asuntomme probleemina. Alvar Aallon asuntoarkkitehtuuria
8.6.–16.9.2018
Alvar Aalto -museon Galleriassa
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18, heinä-elokuussa ti-su klo 10-18
www.alvaraalto.fi