Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Interiööri Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä -näyttelyssä. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aalto -museon kevään 2021 suuri yleisösuosikki Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä -näyttely on avautunut virtuaalisena. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa yksityisen keräilijän, Pertti Männistön, ainutlaatuiseen Aalto-kokoelmaan, johon kuuluu yli tuhat esinettä. Laajassa kokoelmassa on huonekalujen, valaisinten ja lasiesineiden lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia sisustusdetaljeja. Kyseessä on Alvar Aalto -säätiön ensimmäinen, laajamittainen virtuaalinäyttely.

”Virtuaalisesti vierailtava näyttely tutustuttaa Aaltojen elämäntyöhön ja suomalaiseen kulttuuriperintöön. Näyttely vie eteenpäin viestiä Aaltojen laadukkaan muotoilun ajattomuudesta. Samalla se tekee helposti saavutettavan ”museovierailun” mahdolliseksi erilaisille yleisöille ajan haasteellisessa matkustustilanteessa”, iloitsee Alvar Aalto -museon intendentti Mari Murtoniemi.

Maksullisessa virtuaalinäyttelyssä voi tutkia eri teemojen ympärille rakennettuja kokonaisuuksia tai yksittäisiä esineitä omatoimisesti. Virtuaaliversiossa alkuperäistä näyttelykokonaisuutta on täydennetty arkistomateriaaleilla, kuten valokuvilla ja kalustepiirustuksilla, jotka havainnollistavat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemien kalusteiden suunnittelun ja käytön historiaa. Lyhyet videoklipit avaavat keräilijän kokemuksia kokoelmansa kartuttamisesta. Ne tutustuttavat mm. Paimion parantolaan ja Kansaneläkelaitokselle suunniteltujen kalusteiden monivaiheiseen ja loppukäyttäjän huomioivaan suunnitteluun. Esillä on muotoiluharvinaisuuksia, kuten Mehiläispesä– ja Käsikranaatti-valaisinten eri variaatioita sekä Aaltojen suunnittelemia lasiesineitä.


Kokonaiskuva Aino ja Alvar Aallon muotoilusta täydentyy 

Näyttelyyn kootut esineet kertovat Aaltojen varhaisesta teollisesta muotoilusta, ajalta ennen varsinaista sarjatuotantoa ja huonekaluvalmistuksen koneellistumista. Huonekalumallien eri variaatiot valaisevat esineiden kehityskaarta, jossa jokainen palanen täydentää kokonaiskuvaa Aino ja Alvar Aallon muotoilusta. Näyttelyssä voi vierailla mm. pula-ajan olohuoneessa ja 1960-luvun Artek-kodissa, joiden kalusteita ja valaisimia leimaa ajan henki. Suomalaisen yhteiskunnan vaurastuminen sotien jälkeisinä vuosikymmeninä toi uudenlaisia sävyjä myös Aalto-kalusteiden materiaaleihin ja verhoilukankaisiin.

Pertti Männistön Aalto -kokoelman esineitä on nähty lukuisissa näyttelyissä kotimaassa sekä ulkomailla. Alvar Aalto -museossa keväällä 2021 esillä ollut näyttely oli ensimmäinen suomalaiselle suurelle yleisölle koottu näyttely. ”Alvar Aalto -museon ja keräilijä Pertti Männistön yhteistyön tuloksena syntynyt näyttely edistää yksityisen keräilijän ja julkisen museon yhteistä tavoitetta – tallentaa ja tehdä tunnetuksi Alvar ja Aino Aallon merkittävää muotoiluperintöä”, kiteyttää intendentti Murtoniemi.

Näyttely tarjoaa myös mahdollisuuden vierailla nyt peruskorjauksen vuoksi suljettuna olevan Alvar Aalto -museon veistoksellisessa näyttelytilassa. Uudistettu Alvar Aalto -museo näyttelyineen avataan yleisölle kesällä 2023. Virtuaalilipun (6 €) voi ostaa suoraan näyttelyn verkkosivulta ja yhden lipun hinnalla näyttelyssä voi vierailla kaksi kertaa. Virtuaalinäyttelyn englanninkielinen versio julkaistaan loppuvuoden aikana.

Vuoden 2023 loppuun saakka avoinna olevan suomenkielisen virtuaalinäyttelyn teknisestä toteutuksesta vastaa Kupoli.

Klikkaa sisään Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä -virtuaalinäyttelyyn!


Lisätietoja
Näyttelyn sisältö:
Intendentti Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Virtuaalivierailu:
Antti Nyman, Kupoli
puh. 040 594 4004
info@anttinyman.com

Mediatiedustelut:
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

Kuvat Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.