Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -säätiön museokohteissa Jyväskylässä ja Helsingissä vieraili 52 373 kävijää vuonna 2019. Määrä on yli 3 000 kävijää enemmän kuin edellisvuonna.

Jyväskylässä sijaitsevassa Alvar Aalto -museossa kävijöitä oli 25 886 ja kesäkaudella avoinna olevalla Alvar Aallon kesähuvilalla, Muuratsalon koetalolla 1 394 henkilöä. Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevissa museokohteissa, Alvar Aallon kotitalossa vieraili vuoden aikana 15 510 kävijää ja Alvar Aallon ateljeessa puolestaan 9 583 kävijää.

Kiinnostus Alvar Aaltoa ja Aallon arkkitehtitoimiston tuotantoa kohtaan jatkuu vahvana kansainvälisesti, mutta myös kotimaisten kävijöiden määrä on vuosi vuodelta ilahduttavasti kasvanut. Vuonna 2019 vietettiin arkkitehti Aino Aallon (1894-1949) syntymän 125-vuotisjuhlaa ja hänen elämäntyötään esiteltiin museossa ja Alvar Aallon kotitalossa järjestetyillä opastetuilla kierroksilla tammikuussa sekä keväisellä puutarhavierailulla Aino ja Alvar Aallon kotitalon pihalla.

Museonäyttelyjen ja tapahtumien teemana vuonna 2019 korostui arkkitehtuuri, valokuva ja elokuva. Kevään tapahtumista yleisöä kiinnosti erityisesti Jyväskylän kaupunginarkkitehti Leila Strömbergin luento, jolla luotiin katsaus Jyväskylän ajankohtaiseen kaupunkisuunnitteluun ja Alvar Aallon perintöön myös tulevaisuuden näkökulmasta. Eniten kävijöitä kuluneen vuoden aikana keräsi museon kesänäyttely ”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa, jonka näki kaikkiaan 9 367 museovierasta. Kevään ja syksyn aikana museossa esitettiin Rax Rinnekankaan arkkitehtuurielokuvien sarjaa yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa. Museossa järjestettiin vuoden aikana myös runsaasti lapsille ja nuorille suunnattuja arkkitehtuurityöpajoja.

Säätiön museokävijöiden kansallisuuksissa näkyy kohteittain ja kaupungeittain eroavaisuuksia. Alvar Aalto -museossa vierailee eniten suomalaisia, jonka jälkeen suurimmat kävijäryhmät tulivat Italiasta, Venäjältä ja Saksasta. Helsingin museokohteiden kävijöistä suurin osa on japanilaisia, joita seuraavat suomalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset, yhdysvaltalaiset ja espanjalaiset vierailijat. Vilkkaimpina kävijäkuukausina korostuvat kaikissa kohteissa heinä-, elo- ja syyskuu, jotka ovat suosittuja lomakuukausia niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Alvar Aalto -museossa tehtiin heinäkuussa kuukausittainen kävijäennätys, kun museossa vieraili 3 597 kävijää.


Lisätietoja:

Alvar Aalto -säätiö
Mirkka Vidgrén, tiedottaja
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi


Vierailijoita Alvar Aalto -museon perusnäyttelyssä. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.