Siirry pääsisältöön

Kalenteri

25. tammikuuta 2019 tulee kuluneeksi 125 vuotta Alvar Aallon ensimmäisen vaimon, arkkitehti Aino Aallon (1894̶̶ ̶1949) syntymästä.

 

Aino Aallolla (os. Marsio) oli arkkitehtipariskunnan yhteisten projektien ohessa tärkeä rooli myös itsenäisenä suunnittelijana. Hän toimi taiteellisena johtajana vuonna 1935 perustetussa sisustusliike Artekissa ja johti yhtiötä vuosina 1941 ̶ 49, aina varhaiseen kuolemaansa saakka.

Aino Aalto työskenteli aikakautensa modernien ja sosiaalisten ihanteiden mukaisesti. Hänen suunnittelutyönsä kumpusi useimmiten arkipäivän käytännöllisestä tarpeesta, olipa kyse sitten lastentarha- ja neuvolakalusteiden piirtämisestä, pienasuntojen monikäyttöisistä kalustusratkaisuista tai yksityiskotien kokonaisvaltaisesta sisustussuunnittelusta.

Kaikki Ainon suunnittelupöydällä syntynyt oli laadukasta ja esteettisyydessään viimeiseen asti harkittua. Voisi sanoa, että hän pyrki suunnittelutyössään ”ylevöittämään arkea”, siinä ansiokkaasti onnistuen. Hänen kynästään syntyi mm. tänä päivänä kotienkin klassikkona tunnettu Aino Aalto -lasisarja (ent. Bölgeblick), Artekin valikoimassa olleita painokankaita kuin myös uniikkeja valaisimia ja huonekaluja.

Merkkipäivää juhlistetaan sekä Jyväskylässä että Helsingissä

Aino Aallon syntymäpäivänä 25.1.2019 tunnetun suunnittelijan työskentelyyn voi tutustua Alvar Aallon kotitalossa Helsingissä sekä Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä.

Klo 13.00 Alvar Aallon kotitalon (Riihitie 20, Helsinki) yleisökierroksen alkajaisiksi Alvar Aalto -säätiön intendentti Mia Hipeli kertoo Aino Aallon elämästä ja suunnittelutyöstä, joka näkyy mm. arkkitehtiperheen oman kodin käytännönläheisissä sisutusratkaisuissa ja kalustuksessa, taloa ympäröivää kaunista puutarhaa unohtamatta. Yleisökierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä. Kierrokselle voi ostaa lipun etukäteen verkkokaupasta shop.alvaraalto.fi

Klo 17.00 Alvar Aalto -museossa (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä) Aino Aaltoon ja hänen tuotantoonsa tutustuttaa Alvar Aalto -museon intendentti Katariina Pakoma, joka johdattaa kävijät Ainon töiden ja suunnitteluperiaatteiden äärelle museon perusnäyttelyssä. Esittelykierroksen aluksi nähdään kuvakimara Aino Aallon elämänvaiheista ja keskeisistä töistä. Café Alvarissa leivotaan juhlapäivän kunniaksi Aino Aallon reseptivihkon inspiroimia leivonnaisia.

Aino Aalto -aiheisista kirjoista ja Ainon suunnittelemista muotoilutuotteista saa päivän aikana 20% alennuksen Alvar Aalto -säätiön omissa museokaupoissa Jyväskylässä ja Helsingissä.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -museo
Intendentti Katariina Pakoma
puh. 0400 849 315
katariina.pakoma@alvaraalto.fi