Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Nykytaidenättely Taidekeskus Antareksessa

 

Taiteilijat: Päivi Eronen, Varpu Eronen, Merja Heino, Olavi Heino, Tiina Heiska, Jari Järnström, Ella Kettunen, Kaisu Koivisto, Arto Korhonen, Satu Loukkola, Maarit Malin-Pötry, Kristiina Pellinen, Hanna Peräkylä, Reijo Puranen, Valtteri Saha, Udi Salmiaitta, Jouni Salonen, Mai Syrjälä ja Markku Vanhalakka

kuraattori: Tiiu Anttinen

 

Yhdeksäntoista nykytaiteilijaa käsittelevät aihetta Uni ja kuolema omalla tavallaan tuoden ja rakentaen teoksia grafikan, kuvanveiston, mediataiteen, maalauksen, intarsian ja installaation keinoin. Unet nousevat usein esiin symbolismin ja surrealismin yhteydessä ja näyttelyssä on läsnä unten kirjo, jossa lempeät, lohdulliset ja elvyttävät unet toimivat aivoja ja kehoa suojaavasti sekä pahat unet, joilla on oma tärkeä roolinsa tunteiden ja pettymysten purkamisessa. Kuolema näkyy tässä näyttelyssä perinteisten vertauskuvien ja abstraktien uhkakuvien muodossa. Uuno Kailaan runokokoelma Uni ja kuolema ilmestyi tasan 90 vuotta sitten. Kokoelma oli hänen lyhyen elämänsä viides. Kailaan yksinäisyys, masennus ja kaapissa oleminen ovat koskettavasti esillä runossa Talo, jossa ei ole ovea vieraan tulla.

 

Nous taloni yhdessä yössä –

kenen toimesta, Herra ties.

– Se auttoiko salvutyössä,

se Musta Kirvesmies? –

 

On taloni kylmä talo,

sen ikkunat yöhön päin.

Epätoivon jäinen palo

on tulena liedelläin.

 

Ei ystävän, vieraan tulla

ole ovea laisinkaan.

Vain kaks on ovea mulla,

kaks: uneen ja kuolemaan.

 

Uuno Kailas, Uni ja kuolema, 1931

 

Kiinnostavia ovat ihmiskunnan yhteiset unet. Kaikissa kulttuureissa esiintyy lentounia. Entä ihmisen lähellä elävät nisäkkäät, joilla on pitkälti samanlainen aivorakenne. Lentävätkö koirat unissaan? Entä lintukoirat?

Yleisöä pyydetään käyttämään maskeja ja huolehtimaan kahden metrin turvaväleistä.

Lisätiedot: Tiiu Anttinen 050 5324858

Tervetuloa!

 

Kuva:

Kaisu Koivisto: Syvä pääty, 2020, tuloste kankaalle, 3m x 4,5m

 

 

Tapahtumatieto

Aika
13.6. – 29.8.2021 ti–su klo 12–18
Paikka
Taidekeskus Antares Sippola
Liput
5 €
Osoite:

Pien-Liikkalantie 6, 46710 Sippola

Lisätietoja:

Tiiu Anttinen, p. 050 5324858