Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Luento järjestetään lauantaina 21.8. klo 14-16 Tehtaanmäen koulussa Inkeroisissa ja sen jälkeen lähdetään opastetulle kävelykierrokselle Ankkapurhan kulttuuripuiston maisemiin.

Dialogiluennon aikana arkkitehti, tekniikan tohtori Heikki Lonka kertoo arkkitehtiuransa alkutaipaleesta Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa, jossa hän työskenteli uransa alussa Elissa Aallon johdolla. Heikki Longalla on lukuisia tarinoita sekä kuvia siitä, miten kuuluisat rakennukset ja huonekalut syntyivät ja millaisia ajatuksia suunnittelun taustalla oli.

Puhekumppanina toimii psykologian tohtori, professori Kirsti Lonka, joka on Kymenlaakson kesäyliopiston tiederehtori. Hänen kanssaan kehitellään ajatuksia myös siitä, millainen oikein oli Aallon toimiston ryhmädynamiikka ja -henki, sekä miten alvarismi eli ja hengitti toimistossa vielä Aallon kuolemaa seuranneina vuosikymmeninäkin.

Dialogissa kehitellään tarinallisen ja visuaalisen kerronnan tuella uudenlaista näkemystä siitä, mitä voimme itse oppia näiden kulttuurisesti tärkeiden rakennusten synnystä ja mitä ajatuksia alvarismin aallot lyövät vielä nykypäivän suunnitteluun. Millaiset ajatukset, toiminnot ja aatteet olivat suunnittelun taustalla? Mitkä aatteet ja ratkaisut kestävät aikaa – mitä meidän on ehkä syytä myös miettiä uudelleen.

Luennon jälkeen pidetään opastettu kävelykierros, joka lähtee Tehtaanmäen koulun pihalta läpi vanhan tehdaskylän, yli Kymijoen päättyen Anjalan kartanolle. Matkalla kuullaan Alvar Aallon suunnittelemista asuinrakennuksista sekä alueen historiasta.

Kuvat: © Helsingin yliopisto ja Heikki Lonka

 

Tapahtumatieto

Aika
lauantai 21.8.2021 klo 14–16
Paikka
Tehtaanmäen koulu Inkeroinen
Liput
vapaa pääsy
Osoite:

Pihtojantie 8, 46900 Inkeroinen

Opas:

Tarja Peltola-Welin, Kouvolan Matkailuoppaat ry

Lisätietoja:

Kävelyä n. 1,5–2 km, kierros kestää n. 1,5 h. Reittillä on pieniä mäkiä ja sillalla myös portaita. Kuljetaan päälystetyn tien lisäksi soratiellä ja nurmikoilla. Sään mukaiset, kävelyyn sopivat varusteet.

 

Yhteystiedot:
Järjestäjä:

Kymenlaakson kesäyliopisto

Verkkosivut