Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Teema

Seminaarin taustalla oleva tutkimus ja sen pohjalta toteutettu näyttely esittelee kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelusta harvemmin nähtyä puolta: arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Aalto yhdisti maiseman taitavasti osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria. Hän ymmärsi, miten maisemaa muotoillaan pienimittakaavaisesta puutarhataiteesta suuremman mittakaavan maisemasuunnitteluun.

Luonto edusti Alvar Aallolle uudistumista ja oli ihmisen hyvinvoinnin keskeisin lähde. Tässä hengessä hän tutki suomalaista metsää, kansan arkkitehtuuria sekä Välimeren alueen rinneviljelmiä ja antiikin raunioita. Puolustaessaan kasvillisuuden voimaa Aalto koki puolustavansa eurooppalaista humanismia ja sen traditiota. Samalla hän tuli raivanneeksi tietä ekologiselle ajattelulle.

Keskustelu luonnon roolista kaupungeissa on ajankohtainen. Tietoa luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille saadaan koko ajan lisää. Alvar Aalto puolusti viherverkostoja ja elävän luonnon läsnäoloa ottaen nämä omassa suunnittelussaan huomioon. Aallon opit maisema-arkkitehtuurista ovat yhteistä perintöämme ja sovellettavissa maisemasuunnitteluun edelleen.

Ohjelma

12:00-12:30 Rekisteröinti, Keski-Suomen museon auditorio, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
12:30-12:50 Seminaarin avaus, Tommi Lindh, Alvar Aalto -säätiö, Heli-Maija Voutilainen, Keski-Suomen museo, moderaattori: Timo Riekko, Alvar Aalto -säätiö
12:50-13:20 Teija Isohauta: Aalto maiseman tekijänä
13:20-14:00 Mona Schalin: Puutarhat ja maisemat arkkitehdin näkökulmasta – Aino Aalto ja hänen sukupolvensa
14:00-14:20 Tauko
14.20-15:00 Tom Simons: Alvar Aallon puutarhataiteen lähteet ja kuinka hän ne leikillisesti sovelsi
15:00-15:40 Vilhelm Helander: Välimeren maiseman ja kulttuurin merkitys Aallon arkkitehtuurissa
15:40-16:00 Paneelikeskustelu
16:00-18:00 Kakkukahvit ja opastettuja kierroksia Jalostettu maisema -näyttelyyn Alvar Aalto -museolla, Alvar Aallonkatu 7, Jyväskylä

Seminaarin luentojen videotallenteet

Teija Isohauta:
”Aalto maiseman tekijänä”

Mona Schalin: ”Puutarhat ja maisemat arkkitehdin näkökulmasta – Aino Aalto ja hänen sukupolvensa”

Tom Simons: ”Alvar Aallon puutarhataiteen lähteet ja kuinka hän ne leikillisesti sovelsi”

Vilhelm Helander: ”Välimeren maiseman ja kulttuurin merkitys Aallon arkkitehtuurissa”