Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu on laajentunut viidennellä kieliversiolla ja palvelee matkailijoita saksankielisenä. Uuden kieliversion lisäksi mukana on uusia vierailemisen arvoisia arkkitehtuurikohteita sekä houkuttelevia kiertomatkoja. Mestariarkkitehdin maineikkaiden luomusten ympärille rakennettu verkkopalvelu on julkaistu aiemmin suomen-, englannin-, venäjän- ja japaninkielisenä.

Verkkopalvelun uusien matkakohteiden kokonaisuuteen kuuluvat Alvar Aallon arkkitehtitoimiston 1950– 60 luvulla Saksaan suunnittelemat rakennukset. ”Kohteet edustavat arkkitehdin tuotannossa ajanjaksoa, jolloin Aallon kansainvälinen maine vei häntä yhä useammin työtehtäviin Suomen rajojen ulkopuolelle. Toimeksiannot Keski-Euroopassa seurasivat toistaan ja Saksaan muodostuikin Aallon arkkitehtuurin keskittymä – merkittäviä rakennuksia valmistui yhteensä neljälle eri paikkakunnalle, Berliiniin, Bremeniin, Esseniin ja Wolfsburgiin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi LIndh.

Vierailu Wolfsburgin kulttuurikeskuksessa (1958– 62) on elämys, jossa kokonaisvaltaisesti suunnitellun rakennuksen eri toiminnot on taidokkaasti sijoitettu kolmiosaisen julkisivun suojiin. Luonnonvalolla valaistujen sisätilojen erikoisuuksiin kuuluvat tulisijalla ja avattavalla katolla varustettu atriumpiha. Rakennuksen rikkaat yksityiskohdat ovenkahvoista valaisimiin ja huonekaluihin ovat Alvar Aallon piirtämät. Aalto suunnitteli Wolfsburgin alueelle myös kaksi veistoksellista kirkkoa seurankuntakeskuksineen. Pyhän Hengen kirkon ja seurakuntakeskuksen (1958– 62) sisätilan betonipintoja sävyttävät lämmin puu sekä viuhkamaisesti kaartuvat katto- ja seinäpinnat, Detmeroden kirkon (Stephanuskirche) ja seurakuntakeskuksen (1963, 1965– 68) ilmeessä puolestaan huomion saavat selkeä, marmorinen julkisivu kellotorneineen ja pelkistetyn kirkkosalin katossa leijuvat akustiset elementit. Länsi-Berliinissä sijaitsevan Hansaviertelin sydämeen vuonna 1957 valmistuneen asuinkerrostalo Hansaviertelin suunnittelussa hyödynnettiin parhaita ilmansuuntia ja luonnonvaloa sekä asunnoista vehreään puistoon avautuvia näkymiä.

”Saksaa puhuvien alueiden matkailijat ovat perinteisesti olleet merkittävä vierailijaryhmä Aalto-kohteissa Suomessa. Kun kansainvälinen matkustaminen vähitellen avautuu, on tärkeää pystyä palvelemaan asiakkaita heidän omalla äidinkielellään jo matkojen suunnitteluvaiheessa” perustelee Alvar Aalto -kulttuurireitin ja Visit Alvar Aalto -verkkopalvelun tuottaja Noora Kiili. ”On myös huomion arvoista, että Alvar Aallon kohteisiin  retkiä järjestävien matkatoimistojen joukkoon on nyt saatu saksalainen kumppani, arkkitehtuurimatkoihin erikoistunut Ticket-B Berliinistä”, Kiili iloitsee.

Kävijöitä odottavat myös useat muut, vastikään Alvar Aalto -kulttuurireittiin lisätyt kansainväliset kohteet. ”Mukana ovat muun muassa Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun helmi, upeasti kunnostettu Viipurin kirjasto Venäjältä ja galleristi Louis Carrélle 1960-luvulla suunniteltu uniikki yksityiskoti Maison Louis Carré Ranskasta”, kertoo Kiili.

Paikalliset nähtävyydet ja lähimatkailun helmet

”Katse kannattaa nyt ehdottomasti suunnata kotimaan monipuolisiin Aalto-kohteisiin ja niiden yhteyteen tuotettuihin kulttuurielämyksiin eri puolille Suomea. Paikalliset nähtävyydet ja lähimatkailun arkkitehtuuriaarteet odottavat kävijöitä ihan nurkan takana”, vinkkaa Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistyksen puheenjohtaja Heli Leinonkoski.

Kiertomatka ”Arkea Aallon kattojen alla” kuljettaa arkkitehtuurin ystävän Eurasta Paimion kautta Poriin, jonka varrelle jäävät niin maailmankuulu funktionalistinen parantola, historialliset Kauttuan Ruukinpuisto ja Noormarkun ruukki, kuin kokonaistaideteoksena tunnettu Villa Maireakin”Lapsuuden maisemista lakeuksien kautta järvien Jyväskylään” -kiertomatka puolestaan vie Alvar Aallon henkilöhistoriaa johdatellen tutustumaan Alajärven Aalto-kohteisiin, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskukseen sekä edelleen arkkitehdin monipuolisiin suunnitelmiin Keski-Suomessa. Vierailun arvoisia arkkitehtuurinähtävyyksiä ovat myös modernistinen Vuoksenniskan kirkko Imatralla sekä Alvar Aallon ystävälleen kirjailija Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle suunnittelema lämminhenkinen koti, Villa Skeppet Tammisaaressa.

Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -kaupunkien yhteishankkeena tuotettu Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä matkailualueiden asiantuntijoiden ja paikallisten palveluyrittäjien kanssa. Hanke on saanut rahoitusta Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen hankerahastosta.

Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design -kulttuurireitille myönnettiin toukokuussa 2021 Euroopan neuvoston kulttuurireittistatus. Hankkeen myötä perustetun Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistyksen tavoitteena puolestaan on edistää matkailua Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa. Reittiyhdistykseen ovat tervetulleita kaikki yleisölle avoinna olevat Aalto-kohteet ja niiden palveluntarjoajat.

Saksankielinen versio tiedotteesta on luettavissa täällä.

Visit Alvar Aalto -verkkosivusto löytyy osoitteesta: visit.alvaraalto.fi

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Toimitusjohtaja Tommi Lindh
puh. 044 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi

Tuottaja Noora Kiili
Alvar Aalto -kulttuurireitti ja Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu
puh. 044 562 1625
noora.kiili@alvaraalto.fi

Puheenjohtaja Heli Leinonkoski
Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry
Kansliapäällikkö, Jyväskylän kaupunki
puh. 050 365 4287
heli.leinonkoski@jyvaskyla.fi

 

Kuvat:

Wolfsburgin kulttuurikeskus (1958-62), Wolfsburg, Saksa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Villa Skeppetin (1969-70) olohuone veistoksellisine takkoineen, Tammisaari, Raasepori. Kuva Pyry Kantonen.