Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon kevätnäyttely esittelee ainutlaatuisen yhteistyöprojektin satoa. Jyväskyläläisen Onerva Mäen koulun oppilaat ovat työstäneet jo kahden lukuvuoden ajan ajatuksia uudesta, tulevasta koulurakennuksesta.

Näyttelyyn tulevien grafiikantöiden valmistelua. Kuva: Jorge Raedó.

Näyttelyyn tulevien grafiikantöiden valmistelua. Kuva: Jorge Raedó.

Lapset ja nuoret ovat pohtineet, millainen on toimiva rakennus ja viihtyisä oppimisympäristö. Prosessin aikana on mietitty, mitä seikkoja suunnittelussa tulee ottaa huomioon, kun oppilaiden erityisen tuen tarve liittyy näkemiseen ja kuulemiseen. Oppilaat ovat työskennelleet aiheen parissa eri taidealojen ammattilaisten ohjauksessa ja tuloksena on kuvataidetunneilla syntyneitä töitä sekä uutta oppimisympäristöä käsittelevä arkkitehtuuriaiheinen ooppera, Rakennetaan koulu!.

Näyttelyssä päästään kurkistamaan koululaisten ajatuksiin oppimisympäristöstä. Oppilaiden toiveet uudesta koulu-rakennuksesta ovat konkretisoituneet lukuisin eri töin. Esillä on rakennelmia, maalauksia, savi- ja kipsitöitä sekä graafikko Jyrki Markkasen ohjauksessa syntyneitä grafiikantöitä. Nähtävillä on lisäksi valokuvia ja videomateriaalia arkkitehtuurioopperan työstämisen eri vaiheista.

Oppilaiden töiden kanssa vuoropuhelua näyttelyssä käyvät havainnekuvat jo olemassa olevista, arkkitehtitoimiston laatimista suunnitelmista. Tuntoaistiaan voi testata rakennuksesta tehdyn kosketeltavan pienoismallin avulla. Hah-mottamista voi harjoitella rakennuksen 3D- mallia tutkimalla. Näyttelytilaan on rakennettu myös osa uuteen kouluun tulevasta Oivallus-tilakonseptin mukaisesta alueesta, jossa on erilaisia pintamateriaaleja ja kokeiltavaksi tarkoitettuja kalusteita.

Projektin aikana oppilaat ovat oppineet muun muassa havainnoimaan ympäristöään, pohtimaan rakennetun ympäristön vaikutusta ihmisen hyvinvointiin sekä ymmärtämään, mitkä asiat vaikuttavat tilojen viihtyisyyteen ja toimivuuteen. Koululaiset ovat tutustuneet myös oman paikkakunnan arkkitehtuuriin, kuten arkkitehti Alvar Aallon tuotantoon.

Arkkitehtuurioopperan tarinan ovat ideoineet Onerva Mäen koulun oppilaat ja sen ovat säveltäneet Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen. Ohjauksesta vastaa espanjalainen teatteriohjaaja Jorge Raedó. Toteutuksessa ovat mukana oppilaiden lisäksi koreografian osalta Jyväskylän tanssiopisto, Rakennetaan kaupunki! -organisaatio sekä opiskelijoita Suomalaiselta musiikkikampukselta. Oopperassa puhuttu- ja viitottu kieli kulkevat rinnakkain. Oopperaa esitetään Alvar Aalto- museossa huhtikuussa 2014 ja yleisöksi pääsee joukko Jyväskylän seudun kolmasluokkalaisia kulttuuriopetussuunnitelman puitteissa.

Onerva Mäen koulu on osa Oppimis- ja ohjauskeskus Onervaa, joka muodostui vuoden 2013 alusta Jyväskylän näkövammaisten koulun ja Haukkarannan koulun yhdistyessä. Oppimis- ja ohjauskeskus Onervassa on asiantuntemusta erityisesti näkemiseen, kuulemiseen, kieleen ja vuorovaikutukseen liittyvistä tuen tarpeista.
Lisätietoa: www.onerva.fi

Rakennetaan kaupunki! -organisaatio on tuottanut aiemmin arkkitehtuurioopperan Helsingissä lukuvuonna 2011-2012 ja Seinäjoella lukuvuonna 2012-2013.
Lisätietoa: www.rakennetaankaupunki.fi

Lue lisää projektista Rakennetaan kaupunki! -hankkeen taiteellisen johtajan Jorgé Raedon haastattelusta.

Haastattelimme Raedóa poikkitaiteellisen Rakennetaan kaupunki! -hankkeen uusimman arkkitehtuurioopperan Rakennetaan koulu! tiimoilta, joka on toteutettu yhdessä Jyväskylän Onerva Mäen koulun oppilaiden kanssa.

Lisätietoja:
museolehtori Mirkka Vidgrén, puh. 0400 254 708, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
oppimispäällikkö Markus Linja, puh. 0295 33 2884, s-posti: markus.linja@onerva.fi
oppimispäällikkö Tuulia Ikkelä-Koski, puh. 0295 33 2811, s-posti: tuulia.ikkela-koski@onerva.fi

Alvar Aalto -museo
Avoinna ti-su klo 11–18, kiirastorstaina 17.4. klo 11–16, pitkäperjantaina 18.4. suljettu.
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä, puh. 014 266 7113

www.alvaraalto.fi