Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Lehti, Pisa & Venezia exhibition. Photo Maija Holma, Alvar Aalto Foundation.

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Alvar Aalto Shopin uuden näyttelytilan ensimmäinen näyttely Lehti, Pisa ja Venezia esittelee Aino, Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemia painokankaita.

Arkkitehti Aino Aalto (1894–1949) oli yksi suomalaisten painokankaiden mallisuunnittelun pioneereista 1930-luvulta lähtien. ”Kankaiden painotekniikan kehittyminen laajensi kuosisuunnittelun mahdollisuuksia, ja tuolloin sisustusliike Artekin taiteellisena johtajana toiminut Aino seurasi ajan kansainvälisiä tekstiilisuuntauksia ja -suunnittelijoita”, kertoo yli-intendentti Katariina Pakoma. Ainon kiinnostus luonnonmuotoja kohtaan näkyi hänen suunnittelemissaan puuvillakankaissa mm. tyyliteltyinä kukka- ja kasviaiheina, joista esimerkkeinä Lehtikangas ja Kirsikankukka -kankaat. Nämä ajattomat kuosit ovat olleet myöhemmin myös Artekin uustuotannossa.

Painokangasteollisuuden kehittyessä ja 1950-luvulle tultaessa yleistyivät värikkäät ja runsaskuvioiset puuvillakankaat. Tällöin myös Artek kiinnostui uuden painokangasmalliston tuottamisesta. Arkkitehdit Elissa (1922–1994) ja Alvar Aalto (1898–1976) suunnittelivat Artekille vuosina 1954–55 geometrisia kuoseja sisältävän malliston, jonka kankaat soveltuivat sekä kodin tekstiileiksi että vaatetukseen. Osan kankaista arkkitehtipariskunta nimesi pohjoisitalialaisten kaupunkien Pisan, Sienan ja Venetsian mukaan – oletettavasti niiden tiiliarkkitehtuuri oli innoittajana kankaiden syntyprosessissa. Elissa Aallon Patio-kangas vie ajatukset tuolloin juuri valmistuneen yhteisen kesähuvilan, ns. Koetalon suojaisalle sisäpihalle.

Iloisenkirjavassa näyttelyssä on esillä lukuisia esimerkkejä edellä mainittujen kankaiden alkuperäisistä ja myöhemminkin painetuista variaatioista. Kokonaisuus on koottu museon kokoelmiin kuuluvista kankaista ja se kattaa lähes kaikki Aino, Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemat kuosit. Mukana on myös mallitilkkuja alkuperäisine värivariaatioineen sekä kuosien ruotsalaisia ja italialaisia versioita. Näyttelytekstejä täydentävät arkkitehti Igor Herlerin artikkelit Aalto-kankaiden syntyhistoriasta sekä kankaanpainantatekniikoista.

Igor Herler esitelmöi Aaltojen osuudesta suomalaisten painokankaiden historiassa näyttelyyn liittyen Alvar Aalto Shopissa lauantaina 23.4. klo 12.00. Tilaisuuden järjestämisessä huomioidaan voimassa olevat rajoitukset ja suositukset.

 

Lisätietoja:
Yli-intendentti Katariina Pakoma
puh. 0400 849 315
katariina.pakoma@alvaraalto.fi

 

LEHTI, PISA JA VENEZIA. Aino, Elissa ja Alvar Aallon painokankaita
3.2. – 1.9.2022, Alvar Aalto Shop
Kauppakatu 8, Jyväskylä

 

Aino Aallon suunnittelema Lehtikangas. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Aino Aallon suunnittelema Lehtikangas. Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

 

Alvar Aallon suunnittelema Siena-kangas. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aallon suunnittelema Siena-kangas. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

 

Lehti, Pisa ja Venezia -näyttely. Kuvassa Elissa Aallon suunnittelema Pisa (vas.), Aino Aallon Kirsikankukka ja Alvar Aallon E.A. ja Venezia-kankaat. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

Kuvassa vasemmalla Elissa Aallon suunnittelema Pisa, Aino Aallon Kirsikankukka ja Alvar Aallon E.A. ja Venezia-kankaat. Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.