Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Inka Kivalo (s.1956) kuuluu modernin suomalaisen tekstiilitaiteen kärkinimiin. Hänen koloristisissa teoksissaan ikiaikaiset kudonnan ja kirjailun tekniikat yhdistyvät intuitiiviseen maalauksellisuuteen.

”Kaiken alku on lanka, jonka kokoan ohuista langoista ja säikeistä”, Kivalo kuvailee. ”Mukana saattaa kulkea kultalanka tai peritty silla. Kun rakennan lankani itse, saan rikkaan värisävyjen paletin, jota vielä sekoitan kutomalla.” Kivalon tärkein työkalu ovat hänen toistasataa vuotta vanhat, kuusenjuuresta tehdyt kangaspuunsa. Perinteiset välineet ja tekniikat eivät kuitenkaan näyttäydy Kivalon töissä nostalgiana, vaan hänen teoksensa ovat visuaalista langoilla maalaamista ja väreistä hurmioitumista.

Kangaspuiden äärellä syntyvien gobeliinien vastapainoksi Kivalo työskentelee myös vapaasti muovattavien teosten parissa. Kirjailemalla rakennetut ihmishahmoiset tekstiiliveistokset ovat näyttelyssä ikään kuin sekä teoksia että katsojia. Tekstiiliveistokset muodostavat Alvar Aalto -museossa nähtävän näyttelyn rungon, joista osa on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävissä. ”Toiset veistoksista ovat tunnistettavia muotokuvia, toisissa taas yhdistyvät useammat henkilöhahmot. Jokainen veistos on kasvanut omaksi persoonallisuudekseen työskentelyn ja hahmon muovaamisen myötä”, kertoo Kivalo.

Inka Kivalolle on myönnetty ammatillisesti ja taiteellisesti korkeatasoisesta työskentelystään vuonna 2000 Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinto, joka on alan merkittävin palkinto Suomessa. Vuonna 2018 Kivalo sai Maire Gullichsen -palkinnon, joka on perustettu Alvar Aalto -säätiön alaisuuteen taiteen mesenaatin 80-vuotissyntymäpäivän yhteydessä vuonna 1988. Uusin Kivalon saama tunnustus on Fokus-säätiön pohjoismainen tekstiilipalkinto siihen liittyvine näyttelyineen Ruotsin Boråsissa vuodelta 2019.

Vapaan taiteellisen työskentelynsä lisäksi Kivalo on suunnitellut tekstiilejä mm. Marimekolle. Hän on myös toiminut opettajana useiden vuosien ajan Taideteollisen Korkeakoulun (nykyinen Aalto-yliopisto)  kokeilevan käsityön plastisessa laboratoriossa.

Inka Kivalon taiteilijatapaaminen ”Se mitä on käsillä…”  7.4. klo 17-18 on peruttu. Samoin näyttelyyn liittyvä Suuresta pientä // pienestä suurta MiniPrint -työpaja lauantaina 18.4. on peruttu.

Inka Kivalon ansioluettelo löytyy täältä (pdf-tiedosto).

Inka Kivalo – Personae -näyttelyn verkkoesittely


Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 20.2.2020 klo 18.00. Lämpimästi tervetuloa!

 

Lisätietoja näyttelystä:
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Museolehtori Lotta Leskelä
puh. 0400 254 708
lotta.leskela@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut:
Tiedottaja Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

Personae.
Inka Kivalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia

21.2. − 26.4.2020 Alvar Aalto -museon Galleriassa

 

Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti-su 11-18
www.alvaraalto.fi

Inka Kivalon teoksia Alvar Aalto -museon Galleriassa. Kuvat Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.