Siirry pääsisältöön

Kalenteri

6. 1.

maanantai

7. 1.

tiistai

8. 1.

keskiviikko

9. 1.

torstai

10. 1.

perjantai

11. 1.

lauantai

12. 1.

sunnuntai

13. 1.

maanantai

14. 1.

tiistai

15. 1.

keskiviikko

16. 1.

torstai

17. 1.

perjantai

18. 1.

lauantai

19. 1.

sunnuntai

20. 1.

maanantai

21. 1.

tiistai

22. 1.

keskiviikko

23. 1.

torstai

24. 1.

perjantai

25. 1.

lauantai

26. 1.

sunnuntai

27. 1.

maanantai

28. 1.

tiistai

29. 1.

keskiviikko

30. 1.

torstai

31. 1.

perjantai

1. 2.

lauantai

2. 2.

sunnuntai

ALVAR AALTO -MUSEON KEVÄÄN PÄÄNÄYTTELY PERSONAE ESITTELEE INKA KIVALON GOBELIINEJA JA TEKSTIILIVEISTOKSIA.

Inka Kivalo - Personae. Alvar Aalto -museon Galleria.

Kivalon teoksissa ikiaikaiset kudonnan ja kirjailun tekniikat yhdistyvät moderniin, intuitiiviseen maalauksellisuuteen. Näyttelyn teokset ovat vuosilta 2014-2020.

Inka Kivalo

Inka Kivalo (s. 1956) kuuluu suomalaisen tekstiilitaiteen kärkinimiin. Hän on saanut ammatillisesti ja taiteellisesti korkeatasoisen työskentelynsä johdosta vuonna 2000 Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinnon, joka on alan merkittävin palkinto Suomessa.

Muihin Kivalon saamiin tunnustuksiin kuuluvat Maire Gullichsen -palkinto vuonna 2018 sekä Fokus-säätiön pohjoismainen tekstiilipalkinto siihen liittyvine näyttelyineen Ruotsin Boråsissa vuonna 2019. Vapaan taiteensa lisäksi Kivalo on mm. suunnitellut Marimekolle sekä opettanut Taideteollisessa korkeakoulussa.

Inka Kivalo. Kuva: Aino Huovio.

”KAIKEN ALKU ON UUSI LANKA, JONKA KOKOAN OHUISTA LANGOISTA JA SÄIKEISTÄ. MUKANA SAATTAA KULKEA KULTALANKA TAI PERITTY SILLA. KUN RAKENNAN LANKANI ITSE, SAAN RIKKAAN VÄRISÄVYJEN PALETIN, JOTA VIELÄ SEKOITAN KUTOMALLA.”

Gobeliinit

ALKEMIA, 2017. 200cm x 145cm.

IN DUET 1 & 2, 2019. 150 cm x 110 cm.

Inka Kivalon tekstiilitaiteen tärkeä instrumentti ovat hänen kuusenjuuresta veistetyt kangaspuunsa. Toistasataa vuotta vanhat, kauniit kangaspuut ovat jo itsessään kuin veistos – tai jopa soitin. Kivalo inspiroituu tekstiilien traditiosta mutta yhdistää ikivanhaan kudontatekniikkaan spontaania maalauksellisuutta.

”Kutominen on paneutumista ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on myös leikkiä ja iloa, koska oleellista ei ole kutominen vaan visio”, Kivalo kertoo. ”Maalaan langoilla ja väri on teosteni keskeinen elementti. Eläydyn tekemällä käsin ja katsomalla. Verkkokalvolle piirtyvässä kuvassa tavoittelen kauneutta tai aistillisuutta. En voi kaihtaa koristeellisuutta, koska se on eräs tekstiileihin liittyvä ominaisuus.”

“Käytän usein kehysaihetta ikään kuin katsoisin sisäänpäin ja ulospäin. Toisaalta kyse on turvallisuuden tunteesta, rajauksesta ja inhimillisestä reunasta, toisaalta kuviot voivat leijua pinnalla rajojen yli.”

HOPEINEN HUONE, 2014. 80cm x 60cm.

ANNORLUNDA, 2014. 80cm x 60cm.

VERDE HAIKU -sarja 1,2,3,4, 2019. 39cm x 34cm.

”Kudotut teokseni ovat ikkunoita värillisiin maailmoihin. Ne eivät esitä mitään suoraan, ne vihjailevat, tuovat esiin tunnelman.”

Gobeliinin syntyprosessi voi olla pitkä, ja kun työn saa pois kangaspuista, se voi tuntua aluksi hämmentävältä. Suhde valmiiseen työhön vaatii joskus taiteilijalta hieman sulattelua. Toisinaan taas teoksesta tulee tekijälleen heti hyvä, varma olo joka tuntuu koko kehossa; sellainen luottavainen tunne Kivalolle tuli näyttelyn uusimmasta teoksesta ”Punainen lanka”. Työ valmistui juuri ennen näyttelyn alkua, ja on nyt ensimmäistä kertaa esillä.

 

PUNAINEN LANKA, 2020. 70 cm x 57 cm.

Tekstiiliveistokset

“Veistosten rooli on aina ollut olla katsojana näyttelytilassa.”

Kivalo tekee myös veistoksia. Verrattuna kangaspuiden äärellä työskentelyyn on veistosten tekoprosessi vapaampaa ja sattumanvaraisempaa. Ne rakentuvat ja tiivistyvät kerros kerrokselta, lankakimpun päälle käsin kirjomalla ja ompelemalla. Kevyen veistoksen voi ottaa mukaan ja työskennellä sen parissa myös työhuoneen ulkopuolella, vaikkapa puiston penkillä.

Kuten kudonnaisissa, myös veistosten tekemisessä Kivaloa inspiroi rikas lankamateriaali jo itsessään, mutta lisäksi niihin voi päätyä piirteitä tuttavista tai arjessa havaituista hahmoista. Esimerkiksi sarjaan ”Waitresses” on tallentunut erään helsinkiläiskahvilan tarjoilijoiden luonteikkaita kampauksia.

 

HAUTE COUTURE, 2019. 35cm x 15cm x 14cm.

Teoksia sarjasta Waitresses, 2016.

Sarjasta ”Koristelemisen tarpeesta”, 2014.

“Nautin käsitöiden tekemisestä, koska se tuo tekijälleen onnen tunteita. Minusta tuli tekstiilitaiteilija, koska värit hehkuvat pehmeämmin tekstiileissä ja pyrin tekemään elämästä kauniimpaa.”

Inka Kivalo - Personae. Alvar Aalto -museon Galleria 21.2. – 26.4.2020

Sivulla käytetyt näyttelykuvat: Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Teosvalinnat ja näyttelysuunnitelma: Inka Kivalo

Näyttelykalusteiden suunnittelu ja valmistus: Pentti Hakala

Graafinen suunnittelu: Tiina Ekosaari

Rakenteet ja pystytys: Antti Heino sekä Alvar Aalto -museon näyttelytyöryhmä

Näyttelyn verkkoesittely: Mari Murtoniemi ja Tomi Summanen