Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Säynätsalon kunnantalo (1949-52). Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
3.–6.2.2022 vietetään  ensimmäistä kertaa Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä. tapahtumapäivät käynnistyvät juhlavasti lipun nostamisella salkoon 3.2.2022. Sisäministeriö suosittaa liputusta Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi.

 

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien teemaksi valittu ”Kestokulttuuri” avaa näkökulmia ekologisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestävään suunnitteluun. Tapahtumapäivien ohjelmistossa on runsaasti tapahtumia eri puolilla Suomea, sekä paikan päällä, että virtuaalisesti toteutettuina. Myös kouluille on koottu oppimisaineistoja ja tehtäväpaketteja, jotka tarjoavat oppilaille inspiroivan tavan tutustua omaan lähiympäristöön sekä pohtia arkkitehtuuria ja muotoilua kestävyyden näkökulmista.

Liputuspäiväesityksen takana on yksitoista arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatiota, jotka haluavat nostaa esiin arkkitehtuurin ja muotoilun tärkeän roolin hyvinvointivaltiomme rakentamisessa ja kehittämisessä. Toisin kuin monilla muilla taiteen aloilla, ei arkkitehtuurilla ja muotoilulla ole aiemmin ollut omaa liputuspäivää.

Jotta päivä saisi vakiintuneen liputuspäivän aseman, toivotaan kansalaisten ja organisaatioiden, jotka kokevat arkkitehtuurin ja muotoilun valtakunnallisen liputuspäivän arvoiseksi, nostavan lipun salkoon 3. helmikuuta.  Liputuspäivästä saatavan palautteen perusteella sisäministeriö päättää mahdollisista myöhemmistä suosituksista.
 

Rakentamisen ympäristövaikutukset ja eettisyys kirvoittavat keskustelua päätapahtumassa

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuma järjestetään 4.2. klo 15–17 virtuaalisesti. Rakentamisen ympäristövaikutuksista, kestokulttuurin ja kiertotalouden yhteensovittamisesta ja vastuullisesta arkkitehtuurista tapahtumassa keskustelevat ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakaste, maisema-arkkitehti ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Elisa Lähde ja sisustusarkkitehti ja sisustusarkkitehtitoimisto Fyran kestävän kehityksen koordinaattori Sisko Anttalainen. Tapahtumassa julkistetaan Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto -palkinnon saaja. Tapahtuma striimataan Helsingin kaupungintalolta.


Aalto-kohteet ovat näkyvästi mukana Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmassa

Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta arkkitehdin tuotantoon pääsee tutustumaan muun muassa Helsingissä, Jyväskylässä, Paimiossa, Lahdessa, Kouvolassa ja Viipurissa.

Helsingin Munkkiniemessä Alvar Aallon ateljeessa toteutetaan opastettu kierros arkkitehdin syntymäpäivän kunniaksi.

Jyväskylässä Säynätsalon kunnantalolla järjestetään avoimet ovet ja kuullaan Säynätsalon kunnantalo  osana maailman modernia kulttuuriperintöä -luento.

Alvar Aalto Shopin uudessa näyttelytilassa avataan Lehti, Pisa ja Venetsia -näyttely, joka esittelee Alvar, Aino ja Elissa Aallon painokankaita.

Paimion parantolassa päivää voi juhlistaa tasatunnein käynnistyvillä tutustumiskierroksilla parantolan historiaan ja ympäristöön.

Lahdessa rakennettuun ympäristöön voi tutustua opastetulla Kestävän arkkitehtuurin -kävelykierroksella, joka vie muun muassa Alvar Aallon ja Eliel Saarisen arkkitehtuurikohteiden äärelle.

Viipurin Aalto-kirjastossa avataan Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin 2018 tuotettu kirjastoarkkitehtuurinäyttely Mind-Building. Näyttelyn oheistapahtumana 16.2. kuullaan verkossa keskustelu pysyvyydestä ja muutoksesta yleisten kirjastojen arkkitehtuurissa.

Koko Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelma löytyy kootusti Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon verkkosivuilta.

 

Lisätietoja:
Mari Forsberg
Tuottaja, Alvar Aalto -säätiö
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Mirkka Vidgrén
Viestintäpäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Miina Jutila
Viestintäpäällikkö, Archinfo
puh. 040 585 4135
miina.jutila@archinfo.fi

 

arkmuoto.fi
#arkmuoto #kestokulttuuri

 

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme. Tapahtumasta vastaavat liputuspäiväesityksen tehneet organisaatiot Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Ornamo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustietosäätiö, Suomen
maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Sisustusarkkitehdit SIO.

Valokuva: Säynätsalon kunnantalo (1949-52). Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.