Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Valokuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta 2023 teemalla ”Elämisen laatu”. TApahtumaviikolla juhlistetaan Alvar Aallon 125. syntymäpäivää ja liputetaan suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle.

 

Hyvä elinympäristö luo elämisen laatua. Sosiaalisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti korkealaatuinen arjen ympäristö lisää viihtyisyyttä, yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Vuonna 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta. Tapahtuman teema, ”Elämisen laatu” on innostanut eri toimijoita ilmoittamaan mukaan useita kymmeniä tapahtumia ja näyttelyjä eri puolilla Suomea. Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien koko ohjelma julkistetaan tammikuun puolivälissä.

3. helmikuuta tulee kuluneeksi 125 vuotta arkkitehtina ja muotoilijana tunnetun Alvar Aallon syntymästä. Sisäministeriö suositti liputusta Aallon syntymäpäivänä vuonna 2022, Aino ja Alvar Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Liputussuositus jatkuu vuonna 2023, ja toiveena on, että päivä vakiinnutettaisiin kansalliseksi liputuspäiväksi tulevina vuosina. Liputus nostaa esiin arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvointivaltiomme rakentajina.

Alvar Aalto -säätiö on mukana Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien vietossa niin Helsingissä kuin Jyväskylässäkin. Helsingin kaupungintalolla nähdään ja kuullaan Alvar Aalto 125-juhlavuodesta sekä toukokuussa Jyväskylässä avautuvasta uudesta Aalto2-museokeskuksesta. Uuden museokeskuksen toimijat, Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo järjestävät yhdessä kaikenikäisille sopivan Aaltoa yhdessä -arkkitehtuurityöpajan Jyväskylässä. Työpajassa suunnitellaan ja rakennetaan pienoismalleja rakennuksista ja rakennelmista, joissa näkyvät kohtaamisen, yhdistämisen ja yhdessäolon teemat.

Päivien päätapahtumaa vietetään 1.–3.2.2023 Helsingin kaupungintalolla, jossa käydään keskusteluja ja kuullaan alojen organisaatioiden esittelyjä, kokoonnutaan arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen äärelle ja juhlistetaan palkintojen saajia. Päivät huipentuvat elämisen laatu -keskusteluohjelmaan, jossa arkkitehti, maisema-arkkitehti ja sisustusarkkitehti pyrkivät vastaamaan kolmen eri tavoin rakennettua ympäristöä tarkkailevan toimijan heittämiin haasteisiin. Yleisö on tervetullut seuraamaan keskusteluja ja osallistumaan ohjelmaan paikan päälle. Kaikki keskustelut ovat myös katsottavissa verkossa.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.

Tapahtumasta vastaavat liputuspäiväesityksen tehneet organisaatiot Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Archinfo, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo sekä Finnish Design Info ja AD-museohanke. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

 

Lisätietoja
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Museolehtori Lotta Leskelä
puh. 0400 254 708
lotta.leskela@alvaraalto.fi

Alvar Aalto 125-juhlavuoden koordinaattori Mari Forsberg
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

 

Valokuva Lotta Leskelä © Alvar Aalto -säätiö.

Valokuva Lotta Leskelä © Alvar Aalto -säätiö.