Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -viikko järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella, Saksan Wolfsburgissa 1.-11.9.2022. Kaupungissa sijaitsee kolme merkittävää, Alvar Aallon suunnittelemaa rakennuskokonaisuutta – Wolfsburgin kulttuurikeskus (1958-62), Pyhän Hengen kirkko ja seurakuntakeskus (1959-62) sekä Stephanus -kirkko ja seurakuntakeskus (1963, 1965-68). Päätapahtumapaikkana on kulttuurikeskus, jonka käyttöön vihkimisestä tuli elokuussa kuluneeksi 60 vuotta.

Alvar Aalto -viikon avajaisiin 1.9.2022 Stephanus -kirkossa osallistui laaja kutsuvierasjoukko. Avajaisissa oli mukana Suomen Saksan suurlähettiläs Anne Sipiläinen Berliinistä, sekä Alvar Aalto -kaupunkien verkoston ja Alvar Aalto -säätiön edustajia. Avajaispuheessaan Wolfsburgin kaupunkisuunnittelujohtaja Kai-Uwe Hirschheide  kiitti Wolfsburgin, Braunschweigin ja Hannoverin alueen toimijoita ja yhdistyksiä yhteisestä ponnistuksesta tapahtumaviikon monipuolisen ohjelman kokoamisessa. ”Toimijoiden innostuneisuus ja sitoutuminen yhteistyöhön osoittaa, että Aallon arkkitehtuuri on tärkeä ja arvostettu osa kaupungin rakennustaiteellista perintöä”, Hirscsheide iloitsi. Wolfsburgin kaupungin pormestari Dennis Weilmann korosti puheessaan, että Aallon rakennukset liittyvät merkittävällä tavalla kaupungin kehittymiseen ja sen maineeseen modernin arkkitehtuurin kaupunkina. Aallon arkkitehtuurikohteet Wolfsburgissa ovat keskeisessä roolissa nuoren, vuonna 1938 perustetun kaupungin katukuvassa, mutta ennen kaikkea tärkeitä yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja kaupunkilaisille ja eri yhteisöille.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto tuo kaupunkiin monipuolisen tarjonnan kulttuuritapahtumia. Tapahtumat tekevät Alvar Aallon Wolfsburgin kohteita tutuiksi ja tarjoavat inspiroivan kurkistuksen suomalaiseen ja pohjoismaiseen kulttuuriin. Ohjelmistossa on muun muassa opastettuja kierroksia, luentoja ja näyttelyjä sekä konsertteja, elokuvia, sekä lasten ja nuorten työpajoja.

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh on vaikuttunut Wolfsburgin Alvar Aalto -viikon monipuolisesta ohjelmatarjonnasta: ”Tapahtumaviikon myötä syntyvän Aallon arkkitehtuurin tunnettuuden vahvistuminen on merkittävää myös rakennusten säilymisen ja tulevaisuuden kehittämisen kannalta”, hän painottaa. Alvar Aalto -viikolla korostuu ihmisläheisen ja laadukkaan arkkitehtuurin ja asuinympäristön merkitys. Tapahtumat rohkaisevat kiinnittämään huomiota niin arkisen ympäristömme tuttuihin elementteihin kuin myös rakennetun ympäristön tulevaisuuteen – yhteisiä kohtaamisia ja keskusteluja unohtamatta!

Alvar Aalto -viikko on kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkostoyhteistyön vuosittainen päätapahtuma. Wolfsburg toimii vuonna 2022 verkoston puheenjohtajana. Alvar Aalto -viikon tapahtumajärjestelyistä vastaa Wolfsburgin kaupunki ja Forum Architektur yhdessä lukuisten tapahtumajärjestäjien ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Lue lisää Alvar Aalto -viikosta täältä ja tutustu tapahtumaviikon ohjelmaan:
Alvar Aalto -viikko 2022
www.wolfsburg.de/alvar-aalto


Lisätietoja:

Wolfsburgin kaupunki / Forum Architektur
Projektipäällikkö Esther Orant
forum.architektur@stadt.wolfsburg.de

Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Kuva: Detmeroden kirkko ja seurakuntakeskus (1963, 1965-68), kirkkosalin katto. Detmerode, Germany. Maija Holma © Alvar Aalto Foundation.

 

Wolfsburgin kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Kai-Uwe Hirschheide, pormestari Dennis Weilmann, Suomen Saksan suurlähettiläs Anne Sipiläinen ja Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. Valokuva Lars Landmann.

Wolfsburgin kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Kai-Uwe Hirschheide, pormestari Dennis Weilmann, Suomen Saksan suurlähettiläs Anne Sipiläinen ja Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. Valokuva Lars Landmann.