Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kansainvälinen Alvar Aalto -mitali jaetaan 22.8.2024, Jyväskylässä järjestettävän Alvar Aalto -symposiumin yhteydessä. Arvostettu arkkitehtuurialan palkinto jaetaan nyt viidennentoista kerran.

Alvar Aalto -mitalistin valinnasta vastaa nimekäs jury, johon kuuluvat arkkitehtuurin professori Sharon Johnston (Johnston Marklee & Associates, Los Angeles) Yhdysvalloista, arkkitehti Finn Williams (Public Practice, Malmö) Ruotsista sekä arkkitehti, toimittaja Tarja Nurmi (Helsinki) ja arkkitehti Erkko Aarti (AOR Architects, Helsinki) Suomesta. Tuomariston puheenjohtajana toimii arkkitehti Yvonne Farrell Irlannista (Grafton Architects, Dublin).

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa, arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet arkkitehtuurin alalla. Kansainvälisesti arvostettu palkinto jaetaan kolmen vuoden välein.

Tämän vuoden tuomaristo on pohtinut työskennellessään erityisesti sitä, millaisen viestin mitalistin valinta välittää arkkitehtikunnalle ja laajemmin suurelle yleisölle. Jury on jakanut yksimielisen näkemyksensä siitä, että se haluaa valinnallaan painottaa arkkitehtuuria, jossa näkyy luonnon ja käsityön arvostus sekä paikallisen identiteetin tuntemus ja kunnioitus. Tuomariston huomioissa korostuvat myös arkkitehtuurin hahmottaminen fyysisesti ja emotionaalisesti koettavana tilana, sekä valon käsittelyn taito – elementti, jonka Aalto hallitsi erityisen taitavasti rakennuksissaan.

Palkinto ojennetaan mitalistille Alvar Aalto -mitalin julkistamistilaisuudessa 22.8.2024 Jyväskylän yliopiston päärakennuksella. Alvar Aalto -mitalistista kertovaan videoon voi tutustua paikan päällä tilaisuudessa. Mitalistin suunnittelutyötä laajemmin esittelevä näyttely nähdään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tiloissa Helsingissä keväällä 2025.

Lisätietoa Alvar Aalto -mitalilla aiemmin palkituista arkkitehdeista täällä.


Lisätietoja:

Tommi Lindh, Alvar Aalto -mitalitoimikunnan puheenjohtaja
Toimitusjohtaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi

Mirkka Vidgrén
Viestintäpäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
puh. +358 40 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi


Kansainvälisesti arvostetun Alvar Aalto -mitalin ovat perustaneet vuonna 1967 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen rakennustaiteen museo (sittemmin Arkkitehtuurimuseo, nyk. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo) ja Rakennustaiteen seura. Mitalitoimikuntaan kuuluvat myös Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.

 

Alvar Aalto -mitali 2024 tuomariston jäsenet Alvar Aallon ateljeessa: Erkko Aarti (vas.), Sharon Johnston, Finn Williams, Tarja Nurmi ja Yvonne Farrell. Valokuva George Michelin.