Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Vuoden 2015 Alvar Aalto -mitali on myönnetty espanjalaiselle Nieto Sobejano -arkkitehtitoimistolle. Toimisto ja sen perustaneet arkkitehdit Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano saivat tuomareilta erityiskiitosta paikallisen kulttuurin ja suunnittelutehtävien taustan syvällisestä ymmärtämisestä.

Kansainvälisesti tunnetun arkkitehtiparin Nieto Sobejano Arquitectos vaikuttaa Madridista ja Berliinistä käsin. Työntekijöitä on yhteensä noin neljäkymmentä. Laaja-alaisessa tuotannossaan erityisesti näyttely- ja museorakennuksiin sekä vaativiin korjauksiin ja laajennuksiin erikoistunut arkkitehtitoimisto on toiminut alalla kolmekymmentä vuotta.

”Nieto ja Sobejano ovat olleet keskeisiä tekijöitä espanjalaisen arkkitehtuurin uudessa aallossa, joka syntyi 1970-luvun jälkipuoliskolla. Heidän arkkitehtuurinsa juuret ovat kotimaassa, sen monikerroksisessa historiassa ja kulttuurissa. Hiljaista kieltä puhuvat teokset osoittavat, että merkityksellisen arkkitehtuurin ehto on paikallisen kulttuurin ja suunnittelutehtävän taustan syvällinen ymmärrys”, toteaa mitalin myöntänyt tuomaristo perusteluissaan.

Vuoden 2015 tuomaristossa olivat mukana arkkitehdit Rainer Mahlamäki (Suomi), Simo Freese (Suomi), Wessel de Jonge (Hollanti) ja Dorte Mandrup-Poulsen (Tanska).

Kolmen vuoden välein jaettava Alvar Aalto -mitali myönnetään arkkitehdille tai arkkitehtitoimistolle, joka on merkittävällä tavalla ansioitunut luovan arkkitehtuurin saralla. Palkinto myönnetään elämäntyölle, ei yhdelle tietylle rakennukselle tai projektille. Mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1967 Alvar Aallolle.

Pronssinen mitali on Alvar Aallon käsialaa. Mitalin kohokuvion pohjana oleva amfiteatterimuoto on toistuva teema Aallon arkkitehtuurissa.

Mitalitoimikuntaan kuuluvat Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo, Helsingin kaupunki, Rakennustaiteen seura ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA.

Alvar Aalto -mitalin saajat:

1967 Alvar Aalto
1973 Hakon Ahlberg (Ruotsi)
1978 James Stirling (Englanti)
1982 Jørn Utzon (Tanska)
1985 Tadao Ando (Japani)
1988 Álvaro Siza (Portugali)
1992 Glenn Murcutt (Australia)
1998 Steven Holl (USA)
2003 Rogelio Salmona (Kolumbia)
2009 Tegnestuen Vandkunsten (Tanska)
2012 Paulo David (Portugali)
2015 Nieto Sobejano (Espanja)

Lisätietoja:
johtaja Tommi Lindh
tommi.lindh (at) alvaraalto.fi
puh. +358 44 5621625

Lehdistökuvat:
tiedottaja Annukka Pakarinen
annukka.pakarinen (a) alvaraalto.fi
puh. +358 50 3810143