Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -säätiö on julkaissut 26.5.2021 Alvar Aalto Art Posters -julistesarjan toisen osan. Painos on omistettu elokuussa vietettävälle kansainväliselle arkkitehtuuritriennaalille, Alvar Aalto Symposiumille. Julisteet vievät nostalgiselle aikamatkalle legendaarisen ja tunnelmaltaan ainutlaatuisen tapahtuman historiaan. Nyt julkistettu kuuden julisteen kokonaisuus täydentää keväällä 2020 julkaistua arkkitehtuurinäyttelyjulisteiden sarjaa.

Julisteet ovat uusintapainoksia viiden ensimmäisen Alvar Aalto Symposiumin julisteista vuosilta 1979–1991. Suunnittelijoiden inspiraation lähteinä ovat olleet niin Aallon maineikkaat rakennukset, ikoninen muotoilu kuin herkällä kädellä piirretyt luonnospiirustuksetkin. Julisteet ovat näköispainoksia säätiön julistekokoelmien alkuperäisistä julisteista.

”Symposiumjulisteet tarjoavat kurkistuksen Alvar Aallon ajattelun alkujuurille ja hänen perintöään seuranneeseen arkkitehtuurikeskusteluun ja muodostavat täten oman, kiinnostavan keräilykokonaisuutensa juuri historiallisen kontekstinsa vuoksi. Painotuotteissa näkyvät ajan graafiset virtaukset ja kulloisenkin teeman visualisointi, eri suunnittelijoiden kädenjälkeä unohtamatta”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Ensimmäistä Alvar Aalto Symposiumia vietettiin vuonna 1979 Jyväskylässä ja tapahtumasta kehittyi pian Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnöstä kumpuavien ajankohtaisten teemojen kansainvälinen keskustelufoorumi. Ensimmäinen tapahtuma kantoi teemaa Alvar Aalto vs. the Modern Movement ja toisen Symposiumin aiheena oli Classical Traditition and the Modern Movement. Vuonna 1985 keskusteltiin teemasta Modernity and ja Popular Culture ja kolme vuotta myöhemmin kokoonnuttiin aiheen Architecture and Cultural Values äärelle. Viidennen Alvar Aalto Symposiumin kantavana teemana oli Functionalism – Utopia or the Way Forward? Tänä vuonna vietettävän juhlasymposiumin teema, Future of Industry avaa näkymiä teollisuuden, teollisen rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun tulevaisuuteen.

Jyväskylä oli myös Alvar Aallon lapsuuden ja nuoruuden koti- ja koulukaupunki. Kansainvälisesti tunnetun arkkitehtuuritriennaalin näyttämönä on alusta lähtien ollut Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston (ent. Kasvatusopillinen korkeakoulu) päärakennus (1954–55). Järjestyksessään 15. Alvar Aalto Symposium – Future of Industry toteutetaan 12.–13.8.2021 live-esityksinä paikan päällä Jyväskylässä sekä virtuaalisesti.

Alvar Aalto Art Posters -sarjan julisteet on valikoitu Alvar Aalto -säätiön posterikokoelman upeimmista julisteista. Näyttävän sarjan ensimmäinen osa on omistettu menneiden vuosikymmenten arkkitehtuurinäyttelyille meillä ja maailmalla. Taidejulisteiden toinen osa juhlistaa kolmen vuoden välein vietettävää kansainvälistä arkkitehtuuritriennaalia, Alvar Aalto Symposiumia. Julistekokonaisuus muodostaa oman tuoteryhmän Alvar Aalto Shop -verkkokaupassa. Ostamalla julisteen voi tukea Alvar Aalto -säätiön toimintaa ja Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnön säilymistä tuleville sukupolville.

ALVAR AALTO ART POSTERS
shop.alvaraalto.fi

ALVAR AALTO SYMPOSIUM ”FUTURE OF INDUSTRY”, 12.–13.8.2021
www.alvaraalto.fi/alvaraaltosymposium

Lisätietoja:
Tuottaja Mari Forsberg
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuva:
Alvar Aalto Art Posters -julisteet Jyväskylän yliopiston päärakennuksella (1954-55). Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.