Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aallon 1950-luvulla itselleen suunnittelema moottorivene, Nemo propheta in patria on siirretty konservoitavaksi. Alvar Aalto -säätiön esinekokoelmaan kuuluvan veneen siirtokuljetus Muuratsalon saaresta ajoitettiin kesään, jotta matka joutuisi mahdollisimman helposti ja turvallisesti, osittain vesitietä pitkin. Venettä tullaan kunnostamaan talvikauden 2021–22 aikana Säynätsalon vanhan vaneritehtaan tiloissa.

Aalto suunnitteli veneen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle (1952–54), jonne ei ollut tietä perille saakka rakennuksen valmistuttua. Arkkitehti paneutui tehtävään antaumuksella ja tuloksena oli noin 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, puurakenteinen vene, joka sai käyttövoimakseen amerikkalaisen 96 hv:n bensiinimoottorin. Vene rakennettiin Säynätsalossa 1954–55 paikallisen veneenveistäjä Lauri Kosolan ja puuseppä Väinö Jokisen toimesta.

Vene oli Alvar ja Elissa Aallon ahkerassa käytössä heidän viettäessään kesiään Päijänteen saaressa vuosina 1955–1976. Nemo propheta on patriaksi (Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan) nimetyllä kulkuneuvolla arkkitehtipariskunta hoiti kauppa-asioitaan ja kuljetti kesävieraitaan ja ratissa nähtiinkin usein Elissa Aalto. 1980–90 -luvuilla venettä säilytettiin Säynätsalon Juurikkasaaren satamassa, kunnes se päätettiin sijoittaa yleisölle museokohteena avattavan Muuratsalon koetalon rantaan. Venevajan suunnittelusta järjestettiin kansainvälinen arkkitehtiopiskelijoiden kilpailu vuonna 1996 ja tanskalaisten Anne-Mette Krolmarkin ja Claudia Schulzin ehdotuksen mukainen venesuoja valmistui vuonna 1999. Suunnitelman ideana oli, että ajan myötä kauniisti harmaantuvasta lehtikuusirimasta rakennettu vaja suojaisi venettä ja mahdollistaisi veneen katselun venevajan ulkopuolelta.

Venettä on kunnostettu vuosikymmenten aikana ja sen ulkopinnat on konservoitu vuonna 2014. Nyt ovat vuorossa sisätilojen korjaustoimenpiteet, joista vastaa aiemman konservoinnin tapaan puuseppä Jarmo Heikkilä.

”Kunnostustöiden jälkeen on olennaista huolehtia siitä, että Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelman suurimman esineen säilytysolosuhteet ovat museoesineelle sopivat ja kulttuurihistoriallisen veneen säilyminen pystytään turvaamaan. Vene saa uuden sijoituspaikan Jyväskylän Satamakärjestä 2023, jolloin se sijoitetaan yhteen satama-alueen uusista, suunnitteilla olevista Koppeli-rakennuksista. Uuden sijainnin myötä vene saadaan myös aiempaa laajemmin yleisöjen nähtäville”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Lisätietoa Alvar Aallon Nemo propheta in patria -veneestä täältä.

Tiedustelut
Alvar Aalto -säätiö
Toimitusjohtaja Tommi Lindh
puh. 044 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi

 

Kuvat:
1. Vene siirrettiin konservointipaikkaansa osan matkasta vesitietä pitkin. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
2. Alvar Aalto ohjaa venettään Muuratsalon rannassa 1950-luvulla. Kuva Pellervo Oksala, Alvar Aalto -säätiö.
3. Nemo propheta in patria venesuojassaan vuonna 1999. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

 

Tiedotetta päivitetty 6.2.2023.