Siirry pääsisältöön

Kalenteri

 

Alvar ja Elissa Aalto suunnittelivat vv. 1952-54 Koetaloksi nimetyn kesähuvilan Säynätsalon saariyhdyskuntaan kuuluvalle Muuratsalon saarelle, Pohjois-Päijänteen äärelle. Tuolloin saarelle ei ollut vielä tieyhteyttä, joten oman veneen hankinta oli välttämätöntä. Aalto halusi suunnitella veneen itse ja paneutuikin tehtävään suurella intohimolla. Monien suunnittelu- ja rakennusvaiheiden jälkeen syntyi Nemo propheta in patria -nimen saanut kookas, puurunkoinen moottorivene.

Taitavat venepuusepät löytyivät Säynätsalosta ja vene laskettiin vesille keväällä 1955. Mustaksi maalattuine kylkineen, mahonkikansineen ja messinkiheloineen se oli todella tyylikäs ilmestys. Venettä ohjasi useimmiten Elissa Aalto ja sillä tehtiin kauppareissut, kuljetettiin vieraat ja tehtiin huviretkiä lähisaariin. Veneen amerikkalainen 96 hv:n moottori toi tehoja vauhtiin, mutta kulkuominaisuuksiltaan vene ei ollut täysin onnistunut – sen on sanottu kyntäneen järvenpintaa kuin peltoaura.

Vuodesta 1999 katoksessaan Koetalon tontilla sijainnut vene siirretään kesällä 2021 kunnostusta varten väliaikaiseen säilytystilaan. Syksyllä 2022 se sijoitetaan sille erityisesti suunniteltuun venesuojaan Jyväskylän satamaan laajemman yleisön ihailtavaksi.

Suunnittelija

Alvar Aalto 1952-55

— 1

Nemo propheta in patria Muuratsalon koetalon rannassa. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.

— 2

Veneen luonnos. Piirustus © Alvar Aalto -säätiö.

— 3

Kuva © Alvar Aalto -säätiö.

— 4

Alvar Aalto veneellään. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.

— 5

Alvar ja Elissa Aalto veneellään Päijänteellä. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.

— 6

Vuonna 1999 veneelle valmistui katos Muuratsalon koetalon tontille. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.

— 7

Veneen luonnos. Piirustus © Alvar Aalto -säätiö.