Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto ohjaa venettään Muuratsalon rannassa 1950-luvulla. Alvar Aalto and the Nemo propheta in patria boat at Muuratsalo. Photo Pellervo Oksala, Alvar Aalto Foundation. AR 53-1

Alvar Aallon syntymän 125-juhlavuoden vietto jatkuu, kun Alvar Aallon suunnitteleman veneen Nemo propheta in patrian venesuojan kaikille avoimia avajaisia juhlistetaan Jyväskylän satamassa 17.5.

Avajaisohjelma alkaa Jyväskylän Satamankärjessä 17.5. klo 14 Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston puheenvuorolla. Tilaisuudessa kuullaan myös Alvar Aalto -säätiön tervehdys sekä puheenvuorot kaupunginarkkitehti Leila Strömbergiltä ja Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtaja Susanne Rasmukselta. Tilaisuus päättyy musiikkiesitykseen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Uniikki vene pääsee arvoiselleen paikalle Jyväskylän satamaan
Aallon uniikki vene on saanut paraatipaikan veden äärellä viime vuosina vauhdilla uudistuneessa Jyväskylän satamassa. Alvar Aallon 1950-luvulla itselleen suunnitteleman moottoriveneen yhteyteen tulee Alvar Aalto -museon toteuttama pienoisnäyttely. Uutena maksuttomana Aalto-ulkoilmakohteena veneestä odotetaan matkailullisesti suosittua pientä lisää Jyväskylän Aalto-kohteiden runsaslukuisessa joukossa.

Aalto suunnitteli veneen itselleen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle (1952–54). Arkkitehti paneutui tehtävään antaumuksella ja tuloksena oli noin 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, puurakenteinen vene. Veneen rakensi Säynätsalossa 1954–55 paikallinen veneenveistäjä Lauri Kosola ja kirvesmies Väinö Jokinen ja se sai nimekseen Nemo propheta in patria (Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan).

Alvar ja Elissa Aalto matkasivat veneellä kesänviettoon Päijänteen saaressa sijaitsevalle koetalolleen 1950–1970-luvuilla. Vene kuuluu Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan ja se on kunnostettu restauroimalla ulkopintoja ja kiinteää kalustusta sekä konservoimalla alkuperäisosia.

”Veneelle rakennetuilla säilytysolosuhteilla pyritään turvaamaan kulttuurihistoriallisen veneen säilyminen myös tulevaisuudessa. Uuden sijainnin myötä vene saadaan aiempaa laajemmin yleisöjen nähtäville”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Venesuojan on suunnitellut Sweco pääsuunnittelijanaan arkkitehti SAFA Tapani Tommila ja rakennustöistä on vastannut VRJ Keski-Suomi. Venesuojaa ympäröivän terassin sekä muun Satamankärjen suunnittelusta vastaa WSP.

Jyväskylän satama kehittyy kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi
Jyväskylän satamaa on kehitetty viime vuosina kaupungin tavoitteiden mukaisesti viihtyisäksi oleskelupaikaksi kaupunkilaisille sekä kaupunkiin saapuville vieraille. Alue  tarjoaa mahdollisuuksia oleskeluun, kuntoiluun ja erilaisten tapahtumien viettoon.

Saunaravintola Sataman Viilu valmistui kesäksi 2022 ja Aallon veneen venesuoja keväällä 2023. Kuokkalan sillan juuressa sijaitsevan Satamankärjen viimeistely jatkuu vielä tulevinakin vuosina ja uusi satama on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2025.

Alvar Aalto 125 -juhlavuoden kohokohta on Aalto2-museokeskuksen avajaiset
Alvar Aallon juhlavuoden vietto jatkuu Jyväskylän Ruusupuistossa uuden Aalto2-museokeskuksen avajaisilla 27.5. Museokeskuksessa yhdistyy Alvar Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu sekä keskisuomalainen kulttuuriperintö. Aalto2:n laaja näyttelytarjonta, tapahtumat ja palvelut toteuttavat Alvar Aallon toiveen eri taiteenalojen yhteisestä foorumista.

Museokeskus rakentuu kahdesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta, Alvar Aalto -museosta (1971–73, 2023) ja Keski-Suomen museosta (1956–61, 1991, 2019) sekä näiden välille valmistuneesta uudisosasta (2023). Museokeskuksen yhteisen näyttelyohjelmiston avaa “Ihmisen jäljet – maailmanperintöä” -näyttely, joka esittelee rakennetun perinnön ja kulttuuriperinnön monimuotoisuutta. Museokeskuksessa on esillä Alvar Aalto -museon uusi perusnäyttely ”AALTO – Työ ja elämä” sekä Keski-Suomen museon pysyvä näyttely ”Keskisuomalaisuutta etsimässä”. Avajaishuuman jälkeen luvassa on näyttelyjen lisäksi tapahtumatarjontaa eri kohderyhmille. Museokeskuksen tiloissa tulee palvelemaan myös uudistunut museokauppa sekä ravintola.

Lisätietoja:
Nemo propheta in patria -veneestä
Aalto2-museokeskuksesta

Veneestä ja Aalto2-museokeskuksesta:
Alvar Aalto -säätiö, Yli-intendentti Katariina Pakoma, p. 0400 849 315, katariina.pakoma@alvaraalto.fi
Alvar Aalto -säätiö, Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén, p. 040 168 5142, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Venesuojasta ja satama-alueen rakentamisesta:
Jyväskylän kaupunki, Projektipäällikkö, Ora Nuutinen, p. 040 195 5534, ora.nuutinen @jyvaskyla.fi

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

 

Kuva: Alvar Aalto ohjaa venettään Muuratsalon rannassa 1950-luvulla. Valokuva Pellervo Oksala, Alvar Aalto -säätiö.