Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Keskiviikkona 24. elokuuta 2022 juhlitaan Säynätsalon kunnantalon 70-vuotista taivalta. Alvar Aallon suunnittelema rakennus luovutettiin Säynätsalon kunnalle 1.12.1951, ja vihittiin juhlallisesti käyttöön 24.8.1952 arkkitehti Aallon läsnä ollessa. Maaherra S. Mattson piti juhlapuheen ja totesi mm.: ”Tämä talo on enemmän kuin saavutus yhdelle pitäjälle”.

Vuodet 1952–93 rakennus palveli Säynätsalon kunnantalona lukuisten sisätilojen käytön muutosten saattelemana. Säynätsalon liityttyä Jyväskylän kaupunkiin rakennus ympäristöineen suojeltiin ja rakennuksen huolellisella peruskorjauksella pyrittiin niin lähelle alkuperäistä kuin oli mahdollista.

Nykyään rakennus on aktiivinen matkailukohde, mutta edelleen myös paikallisten asukkaiden käytössä. Rakennuksessa toimii Säynätsalon lähikirjasto, kahvila, antikvariaatti, kampaamo sekä Päijänteen luonnonperintösäätiö. Kesään 2023 saakka osa Alvar Aalto -museon henkilökunnasta työskentelee Kunnantalolla ja on koonnut sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyötä kuvaavan näyttelyn Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek Kunnantalon galleriahuoneeseen. Matkailuliiketoiminnasta vastaa yrittäjä, joka vastaa opastuspalveluista, tilavuokrauksesta sekä majoituspalveluista kunnantalon alkuperäisissä asunnoissa ja vierashuoneissa sekä ylläpitää pientä Design Shopia. Normaalivuosien 5 000 – 7 000 kävijästä lähes puolet on kansainvälisiä alan ammattilaisia ja arkkitehtuurista sekä muotoilusta kiinnostuneita.

Kunnantalon syntymäpäiviä vietetään keskiviikkona 24.8.2022 klo 12-18 pienimuotoisen juhlan ja ohjelman muodossa.


OHJELMA

12-18 Kunnantalon avoimet ovet, maksuton sisäänpääsy ja video-opastus

11-16 Säynätsalon lähikirjasto avoinna

12-17 Kahvitarjoilu Kunnantalon kokoushuoneessa

12-18 Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek
-näyttely

16-17 Näyttelykierros: Maija Heikinheimo ja Säynätsalon kunnantalo, näyttelyintendentti Mari Murtoniemi
Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyöstä kertova näyttely avaa Heikinheimon työskentelystä  Artekissa sekä Aino Aallon läheisenä työparina useiden vuosien ajan. Työskentelynsä Heikinheimo aloitti Artekissa vuonna 1937, kun yritys oli toiminut vasta pari vuotta (Artek perustettiin 1935). Jo tuossa vaiheessa hän oli harjoittunut huonekalumuotoilija ja sisustusarkkitehti, jolla oli Artekiin sopiva moderni, eteenpäin katsova ote.

17-18 Asiantuntijaluento: Alvar Aallon Säynätsalon kunnantalo hybridimaisemassa, yliarkkitehti Jonas Malmberg
Säynätsalon kunnantalo on Alvar Aallon arkkitehtuurin keskeinen merkkiteos. Vähälle huomiolle on jäänyt jo 1940-luvun alussa alkanut Aallon tiivis yhteistyö Säynätsalon kunnan kanssa. Asemakaavan keskeisaihe oli kiilamaisen kolmion muodostama ”Piazza triangolare”. Se jalostui avoimesta torista metsäiseksi aukioksi. Malmberg tarkastelee Piazza triangolarea hybridimaiseman käsitteen kautta nojaten Bruno Latourin ajatukseen hybridistä ihmisen luoman ja luonnollisen välimuotona. Hybridimaisemana se rinnastuu etenkin kunnantalon maastonmuotojaan myöten keinotekoisesti rakennettuun sisäpihaan. Kaavojen sekä toteuttamatta jääneiden rakennusten valossa tulkinta ”Aallon Säynätsalosta” syventyy.

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.


Lisätietoja:
Harri Taskinen
Tavolo Bianco Oy
puh. 040 1971 091
harri.taskinen@tavolobianco.com

Alvar Aalto -museo / Säynätsalon kunnantalo
puh. 040 135 6210
museum@alvaraalto.fi