Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Artekin kaikkien aikojen klassikko, Alvar Aallon suunnittelema kolmijalkainen jakkara 60, juhlii tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan. Ajattoman jakkaran suosio pohjaa modernismin ihanteisiin ja suomalaiseen innovaatioon. Alvar Aallon visiona oli valmistaa huonekaluja suomalaisesta koivusta. Jakkara 60 on ollut jatkuvassa tuotannossa vuodesta 1933 lähtien, eivätkä muotivirtaukset ole horjuttaneet sen asemaa, vaikka materiaalit ja malli ovat pysyneet jokseenkin muuttumattomina. Jakkaraa ei ole sidottu tiettyihin käyttötarkoituksiin eikä tilanteisiin vaan se sopii yhtä hyvin mihin tahansa yksityiseen tai julkiseen tilaan. Ajattomuuden takaa nerokkaan yksinkertainen ja kestävä muotoilu – jakkara 60 vanhenee arvokkaasti.

Kaikki 60 jakkarat valmistetaan Suomessa vuosikymmenien kokemuksella nykyaikaisia tuotantomenetelmiä ja taitavaa käsityötä yhdistäen. Tuotantoprosessissa on 48 vaihetta, joiden kautta suomalainen massiivikoivu taipuu tunnetun L-jalan muotoon ja pyöreä istuin rakentuu leikkuupaloista. 60 jakkaran osat voidaan kuljettaa taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti litteissä pakkauksissa. Puun luonnollisen kauneuden ansiosta jokainen jakkara on ainutlaatuinen ja patinoituu kauniisti vuosien mittaan.

Juhlavuoden kunniaksi 60 jakkarasta on suunniteltu juhlamallit: Artekin oma suunnittelutiimi on vastannut Kontrastista ja Loimusta, suunnittelutoimisto Formafantasma Villistä. Uusissa malleissa pääsevät oikeuksiinsa 60 jakkaran parhaat puolet: ajattomuus, kestävyys ja käytettävyys arjessa, Aallon oivallinen L-jalka ja vastuulliset tuotantoperiaatteet, suomalaisen puun monivivahteinen kauneus sekä laadukkaan raaka-aineen merkitys jakkaran keskeisenä ominaisuutena.

 

Tapahtumatieto

Aika
13.3. – 31.12.2023
Paikka
Artek Helsinki ja jälleenmyyjät
Liput
Lisätietoja: