Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Aalto Open House -tapahtuma kurkistaa Alvar Aallon suunnittelemiin koteihin ja asuntoihin.

Ensimmäistä kertaa Jyväskylässä järjestettävässä tapahtumassa on nyt mahdollisuus katsella Aallon suunnittelemia taloja myös sisältä. Sunnuntaina 2.9. klo 11.30 – 17.00 välillä voit kurkistaa yhteensä kuuteen erilaiseen kotiin ja asuntoon, joista osassa asutaan, osaa voi vuokrata. Vieraile vaikka kaikissa tai valitse mielestäsi kiinnostavin.

Kohteisiin mahtuu ilmoitettuna kellonaikana vain rajallinen määrä vierailijoita kerrallaan. Varauduthan mahdolliseen jonotukseen.

Esittelyaikataulu ja kohteet:


Klo 11.30 – 12.30 Viitatorni (1960–61) – yksiö
Osoite: Viitaniementie 16

Alvar Aalto suunnitteli Viitaniemen puutarhakaupunginosaan aluetta hallitsevan ja kokoavan asuinkerrostalon, Viitatornin. Alueen maamerkiksi rakennetulla tornitalolla pyrittiin korostamaan keskusalueen merkitystä ja luomaan kontrasti alueen matalille rivi- ja kerrostaloille.

Esiteltävä asunto on talon 11. kerroksessa sijaitseva yksiö, jonka ikkunoista avautuu henkeäsalpaava näkymä Tuomiojärvelle ja sen ympäristöön. Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh on paikalla esittelemässä hallinnoimaansa asuntoa.


Klo 13.00 – 14.00 Aira talo (
1924–26) – kolmio
Osoite: Tapionkatu 2 C 16

Paikallisten rautatietyöläisten asuntopulan ratkaisuksi perustettiin kaupunkiin sen ensimmäinen asunto-osakeyhtiö. Hankkeena oli rakentaa suuri asuinkerrostalo, ns. Rautatieläisosaketalo. Aira-taloksi nimetyn talon piirustukset tilattiin edellisenä vuonna Jyväskylään ensimmäisen toimistonsa perustaneelta Alvar Aallolta. Nuori arkkitehti toteutti rakennuksen ajan vallitsevan tyylin, pohjoismaisen klassismin hengessä.
Esittelyssä oleva asunto on yksityiskoti.


Klo 13.00 – 15.00 Alvar Aalto -museon (1971–73) talonmiehen asunto
 – kaksio
Osoite: Alvar Aallon katu 7, käynti takapihan puolelta

Alvar Aalto -museota suunniteltaessa otettiin hankkeessa huomioon myös rakennuksen yhteyteen sijoitettava talonmiehen asunto – ajan hengen mukaisesti. Oli käytännöllistä, että julkisen rakennuksen huolto ja vartiointi hoitui ympärivuorokautisesti talonmiehen valvovien silmien alla.

Kaksi huonetta ja pienen keittiön käsittävä asunto sijoitetiin talon takapihan suuntaan, omaan rauhaansa. Museon pitkäaikainen talonmies/museomestari viihtyi asunnossa perheineen lähes kolme vuosikymmentä, rakennuksen valmistumisvuodesta asti. Tällä hetkellä tilat ovat museon käytössä toimisto- ja vierashuoneina.


Klo 16.00 – 17.00 Säynätsalon kunnantalo (
1949–52) – useita asuntoja

Vuonna 1952 kutsukilpailun tuloksena syntyneellä Säynätsalon kunnantalolla on kansainvälisesti tunnustettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Aalto loi kunnantalosta monumentaalisen kohokohdan pienelle tehdasyhdyskunnalle.

Kunnantalo suunniteltiin monitoimirakennukseksi, johon kunnanhallinnolle varattujen tilojen, kirjaston ja liiketilojen lisäksi sijoitettiin myös asuntoja. Rakennuksen asuntosiivessä on edelleen kuusi alkuperäistä vuokra-asuntoa sekä kaksi vierashuonetta.

Esiteltävinä ovat seuraavat huoneistot:

Yksityisasunto
Kolme huonetta, keittiön ja saniteettitilat käsittävä, pohjakaavaltaan epäsymmetrinen huoneisto on talon suurin asunto. Siinä on asunut aikoinaan myös Säynätsalon kunnan virkamiehiä. Tällä hetkellä talo on yksityisessä käytössä kaupungin vuokra-asuntona.

Asunto Henrik
Huoneen, keittokomeron ja kylpyhuoneen sisältävään asuntoon mahtuu majoittumaan kaksi henkilöä. Kesäkaudella asuntoa vuokrataan enimmäkseen lyhytaikaisiin vierailuihin, talvikaudella asunnossa asuvat Aalto-residenssin asukkaat.

Vierashuoneet Alvar ja Elissa
Vuokrakäytössä on myös kaksi alkuperäistä kauniisti sisustettua vierashuonetta Alvar (7 m²) ja Elissa (10 m²). Ennen kesähuvilansa Muuratsalon koetalon valmistumista Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Elissa yöpyivät usein näissä tiloissa. Huoneista on hieno näkymä patiolle – joskin kesällä ikkunat on tarkoituksellisesti varjostettu viiniköynnöksillä, Alvar Aallon suunnitelman mukaan.

Aalto Open House -päivän järjestävät Jyväskylän kaupunki ja Alvar Aalto -museo ja tapahtuma on osa Alvar Aalto -viikon ohjelmaa.

Kuvat: Alvar Aalto -museo ja Tero Takalo-Eskola, Visit Jyväskylä

 

Tapahtumatieto

Aika
Sunday 2.9.2018 11:30-17:00
Paikka
Jyväskylä Jyväskylä
Liput
Vapaa pääsy, kävijämäärä kerrallaan rajallinen.
Lisätietoja:

Visit Jyväskylä
p. 014 266 0113
matkailu@jkl.fi