Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kansainvälisesti merkittävimpiin arkkitehtuuripalkintoihin kuuluva Alvar Aalto -mitali täyttää 50 vuotta. Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava palkinto on yksi maailmanlaajuisesti tärkeimpiä arkkitehdeille myönnettäviä kunnianosoituksia. Vuodesta 1967 lähtien myönnetty palkinto jaettiin nyt 13. kerran Finlandia-talolla järjestettävässä juhlaseminaarissa 12.9.2017.

Alvar Aalto -mitalin vuoden 2017 voittaja on kiinalainen arkkitehti Zhang Ke (s. 1970). Hän valmistui Harvard Graduate School of Designista vuonna 1998 ja on ZAO/standardarchitecture -arkkitehtitoimiston perustaja. Vuonna 2001 perustettu toimisto kuuluu Kiinan johtaviin nykyarkkitehtuurin tuottajiin. Zhang Ken töitä on nähty vuoden 2016 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Lisäksi hänen arkkitehtuuriaan on ollut esillä Berliinin Aedes Architektur forumissa, Wienin MAK-museossa ja Lontoon Victoria and Albert Museumissa. Zhang Ke on myös toiminut Helsinki Design Weekin vierailevana luennoitsijana vuonna 2010 sekä 2016.

Alvar Aalto -mitalin tuomaristo halusi palkinnon juhlavuonna kiinnittää huomiota erityisesti nouseviin nuoriin arkkitehteihin. Lisäksi tuomaristo painotti palkinnon myöntämisessä neljää kriteeriä: arkkitehtuurin luovuutta, kestävää kehitystä toteutuksessa, erinomaista suunnittelua sekä kykyä asettaa arkkitehtuuri viitekehykseensä Alvar Aallon perintöä kunnioittaen.

Alvar Aalto -mitalin juhlavuoden voittaja vakuutti tuomariston kestävällä arkkitehtuurillaan
Työssään Zhang Ke käyttää mielellään paikallisia rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita ja suosii kierrättämistä vanhan purkamisen sijaan. Tuomaristo toteaa lausunnossaan Zhang Ken työssään käyttämien historiallisten viitteiden palvelevan perinteiden säilyttämistä. Maisemallisia elementtejä töihinsä yhdistämällä Zhang Ke toteuttaa arkkitehtuurin hienovaraista sovittamista ympäröivään maastoon luoden sopusointuisia suhteita maiseman ja arkkitehtuurinsa välille. Hänen näkemystään arkkitehtuurista motivoi käyttäjän kokema mielihyvä ja inhimillisessä mittakaavassa koettu rakennustaide. Hänen arkkitehtoninen kielensä on nykyaikaista, mutta hiljaista ja ympäristönsä huomioon ottavaa.

Tuomaristo haluaa myös painottaa, että maailmanpoliittisesti levottomina aikoina mitalin juhlavuosi tulee pyhittää humanismille arkkitehtuurissa. Arkkitehtuurin perintö on palvella yhteisöllisten arvojen vahvistamista. Aallon ajaton idea arkkitehtuurista sosiaalisen eheyden tekijänä yhteiskunnassa on huomionarvoinen etenkin nykypäivänä.

Jury
Vuoden 2017 mitalituomariston puheenjohtajana toimi japanilaissyntyinen arkkitehti Toshiko Mori, jonka New Yorkissa toimiva, moninkertaisesti palkittu toimisto Toshiko Mori Architect on kolmenkymmenen vuoden ajan tuottanut innovatiivista ja ympäristönsä tarkkaan huomioivaa arkkitehtuuria. Morilla on myös Harvard University Graduate School of Designin kunniaprofessuuri.

Tuomariston muut jäsenet olivat Tina Saaby, Asmo Jaaksi ja Vesa Oiva. Kööpenhaminan kaupunginarkkitehtina vuodesta 2010 toiminut Tina Saaby on myös Tanskan kuninkaallisen taideakatemian neuvottelukunnan puheenjohtaja. Asmo Jaaksi on yksi palkitun arkkitehtitoimisto JKMM Architectsin perustajista. Vesa Oiva on perustanut arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n, jonka käyttäjäystävällinen arkkitehtuuri on noussut esiin erityisesti arkkitehtuurikilpailujen kautta.

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Salla Bedard / Arkkitehtuurmuseo
salla.bedard@mfa.fi / puh. 045 77310492