Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museo, Teatterimuseo ja Ammattikorkeakoulu Metropolia järjestävät yhdessä toimintaterapian ammattilaisten kanssa kuusiosaisen Tee tilaa! -työpajasarjan syksyllä 2013 pääkaupunkiseudulla. Tutkivissa ja kokeilevissa pajoissa saadaan kokemuksia erilaisista tiloista: julkisista tiloista, vaikuttavista tiloista, pimeistä ja valoisista tiloista, pelottavista tiloista ja hauskoista tiloista. Samalla tutustumme itseemme, omaan tilaamme ja tilallisuuteen.

Kuva: Mari Forsberg

Kuva: Mari Forsberg

Naurattaako tila?  Pelottaako tila? Kuumottaako tila? Kiinnostaako tila? Ahdistaako tiloissa? Oletko tiloissa? Onko lapsilla ja aikuisilla oma tila?

Työpajoissa vieraillaan kolmessa erilaisessa paikassa: eksoottisessa Helinä Rautavaaran museossa Espoon WeeGee -talossa, tilallisesti kiinnostavassa Alvar Aallon omassa kotitalossa Munkkiniemessä sekä jännittävässä ja virikkeellisessä Teatterimuseossa Kaapelitehtaalla.

Projekti on suunnattu 7–18 -vuotiaille lapsille, jotka kärsivät aistitiedon käsittelyn vaikeuksista. Näihin lukeutuvat aistitiedon rekisteröinnin, säätelyn ja motorisen jäsentämisen ongelmat. Aistisäätelyhäiriöillä on suuri vaikutus ihmisen elämään koko elinkaaren ajan, etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa. Aistisäätelyn häiriöt voivat mm. vaikeuttaa tai estää kaverisuhteiden muodostumista, uusien taitojen oppimista ja ikätasoiseen toimintaan osallistumista.

Projektissa pyritään mahdollistamaan erityisryhmän osallistuminen museoiden toimintaan ja tilaan tutustumiseen strukturoiduissa olosuhteissa sekä rakentavan kokemuksen saaminen ryhmässä toimimisesta. Tavoitteena on myös se, että lapset ja nuoret kokevat tulevansa huomioiduiksi ja hyväksytyiksi omina itsenään. Mukaan kutsutaan myös osallistujien vanhempi tai muu läheinen aikuinen. Yhteistyö läheisen aikuisen kanssa voi tuoda aistisäätelyn vaikeuksien ymmärrystä ja uusia toimintamalleja myös perheen arkeen. Tiloihin tutustutaan turvallisessa ryhmässä, ammattilaisten ohjauksessa.

Kokonaisuudesta vastaavat toimintaterapeutit Tuula Vuokkomaa ja Kirsi Lindedahl, arkkitehtuurituottaja Mari Forsberg ja teatteripedagogi Milla Kortemaa. Ryhmä kokoontuu 17.9.–29.10.2013, tiistai-iltaisin klo 17.45–19.15. Syyslomalla (vko 42) pidämme tauon. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 10.9.2013. Työpajakokonaisuuteen otetaan 10 aikuinen–lapsi -paria, yhteensä 20 hlöä. Työpajasarjaan osallistuminen on ilmaista, materiaalikustannukset ovat 10 eur/pari.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
tuottaja Mari Forsberg, Alvar Aalto -museo: mari.forsberg@alvaraalto.fi
teatteripedagogi Milla Kortemaa, Teatterimuseo: milla.kortemaa@teatterimuseo.fi
toimintaterapeutti Kirsi Lindedahl, Leikinvarjo: kirsi.lindedahl@elisanet.fi

Tee tilaa! -projekti kuuluu Ammattikorkeakoulu Metropolian erikoistumisopintojen kokonaisuuteen Kulttuuri hyvinvointipalvelujen voimavarana.