Siirry pääsisältöön

Kalenteri

1.12.2010 – 6.2.2011 Galleria Maaret Finnberg

Näyttely kertoo arkkitehti Alvar Aallon (1898-1976) mestarillisesta tavasta käyttää puuta.

Nyt esillä oleva, Alvar Aalto -museon koostama näyttely juhlistaa Huonekalutehdas Korhonen Oy:n 100-vuotista historiaa. Samalla se liittyy Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 tapahtumiin Turussa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan teos Alvar Aalto – Puun ulottuvuudet. Kirja perustuu vuosina 2008-2009 Pohjoismaissa ja Espanjassa esillä olleeseen kansainväliseen kiertonäyttelyyn. Kirja sisältää Georg Grotenfeltin, Teija Isohaudan ja Maija Kairamon artikkelit sekä Markku Lahden esipuheen. Runsaasti valokuva- ja piirustusaineistoa käsittävän teoksen graafisesta ilmeestä on vastannut Teppo Järvinen ja toimituksesta Aila Kolehmainen. Alvar Aalto -museon julkaisema kirja on suomen- ja ruotsinkielinen.

Puulla oli materiaalina näkyvä rooli Aallon arkkitehtuurissa ja huonekalusuunnittelussa. Hän tunsi sen ominaisuudet ja mahdollisuudet – olipa kyse sitten materiaalin teknisistä, esteettisistä tai symbolisista ulottuvuuksista. Puu eri muodoissaan näkyi Aallon arkkitehtuurissa mm. esille jätettyinä kantavina rakenteina, tilaa jakavina elementteinä, veistoksellisina akustiikkapaneeleina, yhtä hyvin kuin rakennuksen hienovaraisina yksityiskohtinakin.

Aallon arkkitehtuurille oli ominaista kansallisen puurakentamisen perinteen yhdistäminen moderniin muotokieleen. Erilaiset salvokset, punokset ja aidanteet saivat Aallon käsittelyssä uuden, traditioon viittaavan muodon ja merkityksen. Rakennuksen huolellinen sijoittaminen ympäröivään maastoon ja maisemaan korosti ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä. Luonto oli Aallolle ikuinen inspiraation lähde.

Alvar Aallon ja turkulaisen puuseppämestari Otto Korhosen yhteistyö 1920-luvun lopulta lähtien johti puuntaivutuskokeiluihin. Taivutettu puu tuli olemaan Aallon huonekalusuunnittelun tärkeimpiä elementtejä, johon liittyville innovaatioille myönnettiin myös patentteja. Huonekalutehdas Korhosen kanssa alkaneesta yhteistyöstä syntyi huonekaluja, joista osa on yhä tänäkin päivänä tuotannossa olevia muotoilun klassikoita, tunnetuimpana kenties niin kutsuttu Paimio-tuoli vuodelta 1932.

Galleria Maaret Finnberg

Läntinen Rantakatu 3, 20100 Turku

Avoinna ti-pe 12-18, su 12-16, ma ja la suljettu

Lisätietoja:

Alvar Aalto -museo

Tiedottaja Mirkka Vidgrén, puh. 0400 254 708, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Intendentti Kaarina Mikonranta, puh. 040 778 6190, kaarina.mikonranta@alvaraalto.fi