Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Aktiivisten arkkitehtien aloitteesta on syntynyt vetoomus modernin arkkitehtuurin merkkiteoksen, Paimion parantolan säilyttämisen puolesta. Alvar ja Aino Aallon suunnittelema, vuosina 1929−1933 mäntymetsän keskelle rakennettu tuberkuloosiparantola nousi kansanväliseen kuuluisuuteen heti valmistuttuaan, kun rakennuksen edistyksellisen funktionalistinen sairaala-arkkitehtuuri herätti kiinnostusta maailmanlaajuisesti.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin omistuksessa ja käytössä aiemmin ollut rakennuskokonaisuus on nyt myynnissä. Rakennuksen tulevaisuudesta huolissaan olevien arkkitehtien ja SAFA:n (Suomen Arkkitehtiliitto) edustajien perustama Pro Paimio -komitea vetoaa sen puolesta, että rakennuksen tuleva omistaja sitoutuisi kokonaisuuden säilyttämiseen kohteen alkuperäisen arkkitehtuurin, sisätilojen ja huonekalujen osalta. Rakennukselle toivotaan löytyvän sen arvolle sopivaa käyttöä, joka kunnioittaa Aino ja Alvar Aallon suunnitteleman mestariteoksen ainutlaatuista ajatusta rakennuksesta kokonaistaideteoksena. Komiteassa on edustajia useilta eri tahoilta ja vetoomus on tarkoitus luovuttaa eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle.

Alvar Aalto -säätiö toivoo prosessin etenevän hallitusti ja tukee omalta osaltaan hanketta tarjoamalla asiantuntemustaan. Tässä tärkeänä työkaluna on säätiön vuonna 2016 julkaisema Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelma.

Voit osoittaa tukesi Paimion parantolan säilyttämisen puolesta allekirjoittamalla vetoomuksen osoitteessa: www.alvaraalto.fi/paimio-vetoomus

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
arkkitehti Jonas Malmberg
jonas.malmberg@alvaraalto.fi

SAFA, Suomen Arkkitehtiliitto
puheenjohtaja, arkkitehti Henna Helander
henna.helander@hel.fi