Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Vuoden 2012 Alvar Aalto -mitali luovutettiin Davidille torstai-iltana 2.2.2012. World Design Capital Gaalassa Lahden Sibeliustalossa. Davidin paikalliset olosuhteet huomioon ottava arkkitehtuuri on tuomariston mielestä vakuuttava synteesi nykyaikaisesta ja perinteisestä arkkitehtuurista.

Atlantic Swimming Pools & Salinas Promenade. Paulo David Arquitectos 2004. Kuva: Fernando Guerra

David on suunnitellut paikalliset olosuhteet huomioivaa arkkitehtuuria kotisaarelleen Madeiraan. Tuomariston mielestä David on ajattomalla arkkitehtuurillaan onnistunut luomaan uuden historiallisen kerroksen Madeiran satoja vuosia vanhaan maisemaan ja rakennuskantaan. Tuomariston mielestä Davidin suunnittelemat rakennukset ovat sekä maisemaa että arkkitehtuuria.

Paulo Davidin työn juuret ovat samaan aikaan paikallisia ja universaaleja. Töillään hän muistuttaa, että arkkitehtuuri voi olla samaan aikaan hiljaista, seesteistä, lyyristä ja voimakkuudestaan huolimatta unohtaa spektaakkelimaisuuden. Työssään hän jatkaa maisemaan sulautuvan, tarkoituksenmukaisen, oleellisen ja aidon arkkitehtuurin etsintää. Davidin arkkitehtuuri kunnioittaa historiaa, aikaa, paikkaa, kulttuuria ja teknologiaa kommunikoiden niiden kanssa – pakottamatta ja vastauksia tarjoten.

Maantieteellisesti eristäytyneen Madeiran tuliperäisen saaren luonto on osa Davidin arkkitehtuuria. Rakennusten katot voivat olla osa maisemaa, huolellisella aukotuksella luonnonvalo ja muut sääolosuhteet tulevat osaksi rakennuksen sisätiloja ja ympäröivä kasvillisuus tulee osaksi rakennusta.

Arkkitehtitoimisto Paulo David Arquitectos on toiminut Madeiralla vuodesta 2003.

Alvar Aalto -mitali myönnetään arkkitehdille tai arkkitehtitoimistolle merkittävistä ansioista luovan arkkitehtuurin saralla. Mitali on perinteisesti jaettu Alvar Aallon syntymäpäivänä (3.2.) tai sen välittömässä läheisyydessä. Palkinnon myöntävään Alvar Aalto -mitalitoimikuntaan kuuluvat Alvar Aalto -säätiö, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Arkkitehtuurimuseo, Rakennustaiteen seura sekä Helsingin kaupunki. Mitalitoimikunta nimittää asiantuntijajuryn, joka valitsee mitalin saajan. Vuoden 2012 Alvar Aalto -mitalin juryyn kuuluivat arkkitehdit Glenn Murcutt (pj), Simo Paavilainen, Jens Arnfred, Roy Mänttäri ja Luis M. Mansilla.

Alvar Aallon nimeä kantava mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1967 Alvar Aallolle. Mitali jaettiin nyt yhdennentoista kerran. Alvar Aalto on itse suunnitellut pronssisen mitalin. Mitalin kohokuvion pohjana oleva amfiteatterimuoto on usein toistuva teema Aallon arkkitehtuurissa.

Alvar Aalto -mitalin saajat:
1967 Alvar Aalto
1973 Hakon Ahlberg (Ruotsi)
1978 James Stirling (Englanti)
1982 Jørn Utzon (Tanska)
1985 Tadao Ando (Japani)
1988 Alvaro Siza (Portugali)
1992 Glenn Murcutt (Australia)
1998 Steven Holl (USA)
2003 Rogelio Salmona (Kolumbia)
2009 Tegnestuen Vandkunsten (Tanska)
2012 Paulo David (Portugali)

Paulo David puhuu Arkkitehtuurin ja muotoilun päivän seminaarissa Helsingissä 3.2. sekä lauantaina 4.2. Arkkitehtuurimuseon Alvar Aalto -mitalia käsittelevän näyttelyn avajaisissa.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -mitalitoimikunnan puheenjohtaja, johtaja Susanna Pettersson, Alvar Aalto -museo
susanna.pettersson@alvaraalto.fi, 040 7360 699
Tuottaja Tomi Summanen, Alvar Aalto -museo
tomi.summanen@alvaraalto.fi, 044 555 7337

PDF-liitteet: