Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Näyttely esittelee tämänvuotisen Alvar Aalto -mitalistin, portugalilaisen arkkitehdin Paulo Davidin. Paulo David on syntynyt Funchalissa 1959, valmistunut arkkitehdiksi Lissabonissa ja työskennellyt kotisaarellaan Madeiralla vuodesta 2003.

Davidin arkkitehtuuriin on vaikuttanut vahvasti Madeiran karu ja vuoristoinen ympäristö. Madeira on maantieteellisesti emämaastaan Portugalista eristäytynyt tuliperäinen saari, jonka olemusta leimaavat vulkaanisten purkausten synnyttämä rosoinen maisema ja ympäröivien valtamerialueiden muodostama loputon merinäkymä. Saarella vallitsee subtrooppinen, mutta armoton rannikkoilmasto.

Paulo Davidin suunnittelemat monipuoliset rakennustyypit; yksityisasunnot, asuinalueet, taidegalleriat, museot ja hotellit nivoutuvat basalttiseinämineen, terasseineen ja vesialtaineen vähäeleisesti saaren maisemaan ja rakennusperinteeseen. Rakennusten muotokieli on samalla modernia ja ajatonta, paikallista ja universaalia, voimakasta ja levollista.

“Olen ollut onnekas, kun olen etsiessäni omaa paikkaani yhä kansainvälisemmässä maailmassa saanut työni erityispiirteeksi vahvan paikallisuuden ja alueellisen omaleimaisuuden. Täällä rakentamista voisi verrata niukkaan ateriaan: arkkitehti on luonnon määrittämien olosuhteiden armoilla ja hänen on työssään jatkuvasti etsittävä erilaisia vaihtoehtoja ja löydettävä uusia mahdollisuuksia, venyttäen ja muokaten tilaa.”

Davidin päätöihin kuuluvat mm. vuonna 2004 valmistuneet Taidekeskus Casa das Mudas, Salinasin uima-allas ja rantakatu, São Vicenten tulivuoripaviljonki ja Funchalin talo 5 (2006) sekä Hotelli Residence Funchal (2008). Näyttelyssä on videoesityksen lisäksi Davidin originaalipiirustuksia. Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo ja se on tehty tiiviissä yhteistyössä Paulo Davidin arkkitehtitoimiston kanssa.

ALVAR AALTO -MITALI

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali kunnioittaa luovaa arkkitehtonista työtä. Mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustaiteen seura, Suomen arkkitehtiliitto sekä Helsingin kaupunki. Mitalin ovat saaneet aiemmin Alvar Aallon lisäksi mm. arkkitehdit Tadao Ando, Alvaro Siza ja Steven Holl. Aalto-mitali jaettiin tänä vuonna yhdennentoista kerran WDC Design Gaalassa Lahden Sibelius-talossa 2.2.2012. Tiedote Alvar Aalto -mitalista

PAULO DAVID. ALVAR AALTO -MITALI 2012
Alvar Aalto -museo / Bio Alppi 12.4.–2.9.2012

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:

Mari Murtoniemi, vs. museolehtori, mari.murtoniemi@alvaraalto.fi, p. 0400 254 708

Alvar Aalto -museo

Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä

Pääsymaksu 6 / 4€