Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon suuren näyttelysalin valtaa tammikuussa keräilijä Pertti Männistön hienosta, yksityisestä Aalto-kokoelmasta koottu näyttely, Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä.

Männistön keräilyharrastus alkoi vähitellen, kun hän hankki vuonna 1992 Alvar Aallon suunnitteleman nojatuolin mallikappaleen. Tänä päivänä kokoelma käsittää kaikkiaan yli tuhat esinettä ja siihen kuuluu huonekalujen, valaisinten ja lasiesineiden lisäksi Aaltojen suunnittelemia sisustusdetaljeja. Sarjavalmisteisten ja standardiosista koostuvien kalusteiden joukosta erottuvat erilaiset prototyypit ja muut harvinaisuudet.

Erityisen mielenkiintoisen kokoelmasta tekee sen kattavuus. Järjestelmällisesti kerätyt, saman huonekalumallin eri variaatiot valaisevat tietyn esineen kehityskaarta, jossa jokainen palanen täydentää kokonaiskuvaa Aaltojen muotoilusta. Kokoelma onkin erityisen edustava juuri Aino ja Alvar Aallon teollisen muotoilun ensiaskeleiden osalta. Se havainnollistaa, kuinka monipuolisia suunnittelijoita Aallot olivat ja kuinka antaumuksella he paneutuivat suunnittelutyöhönsä kauniin ja laadukkaan arkiympäristön hyväksi.

Pertti Männistön Aalto -kokoelman esineitä on nähty näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta näin laajasti ei kokoelmaa ole aiemmin suurelle yleisölle Suomessa esitelty. Näyttely kertoo paitsi ainutlaatuisen kokoelman esineistä, myös keräilijän palosta, tinkimättömästä tiedonhalusta, verkostoitumisen voimasta ja löytämisen ilosta. Näyttelyä on tukenut Artek.

Näyttelyn päättyessä 25.4.2021 Alvar Aalto -museo sulkeutuu museorakennuksen peruskorjauksen ajaksi. Uudistettu Alvar Aalto -museo avautuu jälleen yleisölle elokuussa 2023.

Lue lisää näyttelyn tiedotteesta.

Lisätietoja:
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi


MUOTOJA MONEKSI – 30 VUOTTA INTOHIMOISTA KERÄILYÄ
Pertti Männistön Aalto-kokoelma
Alvar Aalto -museon Galleriassa 7.1.–25.4.2021
Avoinna ti–su lo 11–18
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
www.alvaraalto.fi


Valokuva Anssi Vaarola.

Tiedotetta on päivitetty 15.2.2021.