Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Konstnären Pekka Sassi har tilldelats Maire Gullichsen priset för år 2020. Pekka Sassi är känd för bredden och det experimentella i sitt arbete med videokonst och installationer. Priset som tillfaller konstnären är 7 000 euro.

Pekka Sassi (f.1969) har utexaminerats från Bildkonstakademin i Helsingfors 2000. ”Sassis mångfacetterade konstnärskap har i mer än tjugo år bestått av konst i avantgardistisk anda. Experimentell rörlig bild och ljud har en central roll i hans konstnärliga uttryck. Sassi äger en förmåga att kristallisera sina observationer till avskalade fragment där en mångfald av tids- och betydelseskikt anas” nämner juryn för Maire Gullichsen priset i sin motivering.

Under de senaste åren har Sassi i sina videoinstallationer fokuserat på samspelet mellan färg, ljus och toner. Den konstruktivistiska konstens strikta former och monokroma ytor, som först varit utgångspunkten för dem, har förbytts mot ett allt mer abstrakt uttryck och en intuitivt föränderlig färgvärld.

”Konturerna av de drömskt skälvande färgytorna flyr undan det bestämda, knappt förnimbara förskjutningar konfronteras med varandra för att slutligen bli till en trolsk dimma av färger. Ljuset förenas med färg och ger tillsammans med den eteriska ljudvärlden upphov till visuell poesi bortom definitioner. Det var i synnerhet med sin senaste videoinstallation på Galleri Heino våren 2020 som Sassi lyckades skapa ett förtrollande samspel mellan ljus, färg och ljud fyllt av magi” – så beskriver prisjuryn Pekka Sassis konst som berör på ett överväldigande och sinnligt sätt. Prisjuryn hänvisar i sin motivering till verket ”Moving Colours” som kommer att visas under perioden juni-
augusti 2021 under Triennalen i Borgå.

Verk av Pekka Sassi har visats såväl i hemlandet som utomlands på musei-och galleriutställningar samt på festivaler.  Han har belönats bl.a. med priset för bästa film år 2010 i samband med European Media Art Festival i Tyskland. Videoverk och installationer av Pekka Sassi finns representerade i Statens konstkommissions samlingar samt i både samtidskonstmuseet Kiasmas och Helsingfors konstmuseums samlingar.

Länkar till Pekka Sassis verk:
Artist Statement (2017)
Galleria Heino
Videoklipp (bland annat verket Moving Colours)


Maire Gullichsens 80-årsjubileumfond
grundades år 1988, som en del av Alvar Aalto Stiftelsen i samband med att den välkända konstmecenaten Maire Gullichsen (1907–1990) firade sin 80-årsdag. På grund av pandemin har priset för 2020 undantagsvis framskjutits till år 2021. Maire Gullichsen prisets jury år 2020 har bestått av Alvar Gullichsen (ordförande), Johanna Gullichsen, Kirsi Gullichsen, Leena Kuumola, Silja Rantanen och Tommi Lindh (sekreterare).

Tilläggsinformation:
Prisjuryns ordförande Alvar Gullichsen
alvar.gullichsen@gmail.com
Tel +358 400 605 650

Direktör för Alvar Aalto-stiftelsen Tommi Lindh
tommi.lindh@alvaraalto.fi
Tel +358 44 562 16 25

Konstnär Pekka Sassi
pekka.sassi@suomiforum.com
Tel +358 44 258 08 92

Pressbilder:
Alvar Aalto-stiftelsen
Kommunikationschef Mirkka Vidgrén
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

 

Pekka Sassi. Photo Elena Näsänen.

 

 

 

Bilder av konstverk:

Still Colours 2
120 x 120 cm
2020

Still Colours 5
120 x 120 cm
2020

Still Colours 6
120 x 120 cm
2020