Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Rooms V, digitaaligrafia. Lars Holmström, 2004.

Alvar Aalto -museon näyttelyvuoden avaa tamperelaisen taiteilija Lars Holmströmin (s. 1949) näyttely spatiaalisia funktioita. Näyttelykokonaisuus keskusteluttaa kuvataiteen keinoin käsitystämme tilasta ja visuaalisesta ympäristöstämme.

 
Näyttelyssä on esillä Holmströmin digitaaligrafiikkaa ja maalauksia. Teosten lähtökohtia ovat arkkitehtoniset ympäristöt, sisätilat, joita kuvaamalla Holmström painottaa valaistuksen ja vuodenaikojen vaihtelun vaikutusta kokemukseemme ympäristöstä. Maalauksiinsa hän on hakenut inspiraatiota bauhauslaisen taiteilija Lázló Moholy-Nagyn teoksista. Osaa taiteellisesta tuotannostaan hän nimittää tektoneiksi, eri elementtien koosteiksi, jotka voi purkaa ja koota aina uudestaan.
 
Tilaan ja tilallisuuteen liittyvät kysymykset ovat aina kiinnostaneet Holmströmiä. Hän kertoo ilmoittaneensa jo pienenä poikana aikovansa arkkitehdiksi. Tilojen suunnittelun sijaan Holmströmin ammatillinen tie johti tilojen katsojaksi ja kuvaajaksi, rakenteiden jäsentäjäksi.
 
Holmström opiskeli Lahden taidekoulussa Paul Osipowin, Reino Hietasen, Raimo Kanervan, Matti Koskelan ja Timo Aallon oppilaana. Hän kiinnostui havaintoon liittyvistä prosesseista, kolmiulotteisista esineistä ja tapahtumista, jossa asiaa, objektia tai ilmiötä tarkastellaan eri suunnista. Taidemaalariksi hän valmistui 1973. Ensimmäiset tietokoneavusteiset teokset syntyivät 1990-luvun alussa. Hänen teoksiaan on esitelty laajasti sekä kotimaassa että ulkomaisissa näyttelyissä.
 
Olen aina ammentanut teoksiini ajatuksia rakennetusta maailmasta. Toivon, että näyttelyni antaa mahdollisuuden näkemiseen ja kokemisen luovaan havaitsemiseen, Holmström sanoo.
 
spatiaalisia funktioita -näyttely 21.1.-27.3.2011
Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18
 
 
Lisätietoja:
Tiedottaja Mirkka Vidgrén, puh. 0400 254 708, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi