Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kouvolaan 14.–22.8.2021 saapuva Alvar Aalto -viikko tuo paikkakunnalle poikkitaiteellisen ohjelmiston arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin ystäville. Kulttuuritarjontaa ja elämyksiä on luvassa kaiken ikäisille ja tapahtumien lomassa voi voi nautiskella vaikkapa herkullisesta Alvar Aalto -viikon juhlamenusta tai tapahtumaviikon ilmeellä keimailevasta leivoksesta.

Alvar Aalto -viikolla kiinnitetään huomiota alueen rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön, tehden sitä eläväksi mm. useiden erilaisten kierrosten ja luentojen muodossa. Kävely- ja pyöräilykierrokset Ankkapurhasta Alvar Aaltoon johdattavat kävijät tutustumaan Aallon Inkeroisiin 1930-50-luvuilla suunnittelemiin rakennuksiin ja 150-vuotiaan tehdaskylän historiaan. Kouvolan keskustan arkkitehtuurin helmet -kierros puolestaan keskittyy kaupungin moderniin arkkitehtuuriin ja tarjoaa mahdollisuuden vierailla mm. Juha Leiviskän ja Bertel Saarnion suunnittelemalla kaupungintalolla sekä Jaakko ja Kaarina Laapotin piirtämässä Kouvolan keskuskirkossa. Ohjelmiston poikkitaiteellista kulttuuriantia edustaa tapahtumaviikolle tuotettu, David Jakobin ohjaama Habitat: Aalto liikkeessä -lyhytelokuva, joka kuljettaa katsojan unenomaisen matkan kaupungin läpi ja esittelee Alvar Aallon suunnittelemaa rakennettua ympäristöä tanssia ja arkkitehtuuria yhdistäen.


Kouvolan Tehtaanmäellä Inkeroisissa ainutlaatuinen arkkitehtoninen kokonaisuus

”On hienoa, että Alvar Aalto säätiö vaalii Suomelle niin tärkeän arkkitehdin ja muotoilijan perinnön jatkumista ja iloitsen siitä, että Kouvola toimii tämän vuoden verkoston puheenjohtajana. Kouvolassa ja ylipäätään Kymenlaaksossa Aallon arkkitehtuuriperintö näkyy vahvasti,” sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Alvar Aallon Tehtaanmäelle, Kouvolan Inkeroisiin suunnittelema kokonaisuus muodostuu tehdasrakennuksista, Rantalinjan paritaloista, Tervalinjan rivitaloista, kolmesta omakotitalosta (Insinööritalot), kolmesta kerrostalosta, Tehtaanmäen koulusta ja Karhunkankaan omakotitaloista. Tehtaanmäen koulu on ollut näihin päiviin asti ainoa Alvar Aallon suunnittelema, alkuperäisessä käytössään oleva koulurakennus. Viikon aikana järjestettävissä tapahtumissa pohditaan uusia ulottuvuuksia tulevaisuudessa alkuperäisestä käytöstään poistuvalle koululle.

Alvar Aalto -viikon avajaisia vietetään lauantaina 14.8.2021 klo 13-14 Ankkapurhan kulttuuripuistossa, joka onkin keskeinen paikka koko tapahtumaviikon osalta. Anjalan kartanossa ja Makasiinikahvilassa nähdään sykähdyttäviä näyttelyjä ja puistoalueella järjestetään monipuolisia ulkoilmakonsertteja. Ohjelmaa riittää myös lapsille, kun koko perheen Ankkapurha Aalto pop up -tapahtuma kutsuu osallistumaan arkkitehtuuripajaan tai mobiilipeliin. Perheen pienimmät voivat lisäksi luoda omia teoksia Lasten kuvataidetapahtumassa Tehtaanmäen koululla ja Jäätelötikkutyöpajassa Kouvola-talolla.

Arkkitehtuurikirjallisuuden maailmaan voi sukeltaa Kouvolan pääkirjastolla esillä olevassa Alvar Aalto -kirjanäyttelyssä. Kirjailija Jari Järvelän haastattelu syksyllä 2021 ilmestyvästä Aino A. -elämänkertaromaanista kuullaan Kouvolan teatterin klubilla. Valtiopäiväneuvos Markus Aaltosen kirjailijatapaamisessa kuullaan Seinäjoen Aalto-keskuksen mielenkiintoisesta syntytarinasta. Arkkitehti, tekniikan tohtori Pirjo Sanaksenahon luento Moderni koti – arkea Alvar Aallon pientaloissa avaa puolestaan näkymiä 1950-60 -lukujen asumiseen ja Aallon suunnittelemiin asuintaloihin.

Osaan tapahtumista voi osallistua myös virtuaalisesti. Aallon arkkitehtuuria tulkitseva Tanssia Aallon jäljillä -esitys, muotoilija Emery Nortonin The Table with Three Legs -luentoperformanssi ja dokumentaarinen Alvar Aalto was here in the Army at Kouvola Garrison -elokuva tarjoavat mahdollisuuden eläytyä viikon kulttuuritarjontaan myös etänä.

Kouvola toimii vuonna 2021 kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana ja Alvar Aalto -viikko on verkostoyhteistyön päätapahtuma. ”Tapahtumaviikolla Kouvolassa kokoontuvat myös verkoston kaupunginjohtajat. Tapaamisessa keskustellaan kaupunkeja koskevista yhteisistä aiheista, kuten Aallon arkkitehtuurista, jota ollaan viemässä Unescon maailmanperintökohteiden aielistalle sekä kansainväliselle Alvar Aalto Route -kulttuurireitille toukokuussa 2021 myönnetyn Euroopan neuvoston kulttuurireittistatuksen mukanaan tuomista ulottuvuuksista”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaavat Kouvolan kaupunki yhdessä Alvar Aalto -säätiön sekä lukuisten tapahtumajärjestäjien kesken.

Alvar Aalto -viikon runsaaseen ohjelmistoon voi kokonaisuudessaan tutustua osoitteessa: www.alvaraalto.fi/alvaraaltoviikko 

Tapahtumaviikon tuoreimpia kuulumisia pääsee seuraamaan Alvar Aalto -viikon facebook-sivulta.

Kouvolan kaupungin verkkosivuilla voi tutustua Alvar Aallon kohteisiin Kouvolassa.

Seuraamme COVID-19 tilannetta ja viranomaisten suosituksia tapahtumien järjestämisen ja kävijärajoitusten suhteen ja reagoimme mahdollisiin määräyksiin niiden vaatimalla tavalla. Toivomme Alvar Aalto -viikon tapahtumissa vierailevan yleisön käyttävän tilaisuuksissa kasvomaskia ja noudattavan turvavälejä sekä hygieniaohjeita. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

 

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Tuottaja Mira Caselius
puh. 040 7766 931
mira.caselius@alvaraalto.fi

Kouvolan kaupunki
Yhteyspäällikkö Anne Käki
puh. 040 749 1340
anne.kaki@kouvola.fi

 

Tanssia Aallon jäljillä -esitys tulkitsee Aallon arkkitehtuuria. Kuva © Kouvolan kaupunki.