Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Kesäkuun alusta lähtien on jälleen mahdollista vierailla arkkitehdin elämästä ja tuotannosta kertovissa Alvar Aalto -säätiön museokohteissa. Järjestämme Alvar Aallon kotitaloon, Alvar Aallon ateljeeseen ja Muuratsalon koetalolle opastettuja kierroksia.

Olemme tehneet vierailukäytäntöihin muutamia muutoksia niin, että asiakkaiden on turvallista vierailla kohteissamme. Asiakkaita ohjeistetaan mm. noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja huolehtimaan riittävästä etäisyydestä muihin museokävijöihin. Kävijät saavat lisäohjeistusta vierailun miellyttävään sujumiseen paikan päällä.

 

Munkkiniemessä sijaitsevat Alvar Aallon helmet

 

Helsingissä sijaitsevat Alvar Aallon kotitalo (1935–36) ja Alvar Aallon ateljee (1954–55, 1962–63) avautuvat yleisölle tiistaina 2.6. Museokohteet sijaitsevat puolen kilometrin etäisyydellä toisistaan, Munkkiniemen rauhallisilla sivukaduilla. Opastetut kierrokset on ajoitettu niin, että kohteissa voi halutessaan vierailla peräjälkeen.

Kotitalossa yhdistyivät Aino ja Alvar Aallon perheen koti ja arkkitehtitoimisto. Tunnelmaltaan viihtyisän ja intiimin talon sisustuksessa ja ympäröivän puutahan suunnittelussa erityisesti Ainolla oli keskeinen rooli. Aino ja Alvar Aalto asuivat talossa kuolemaansa saakka, Aino vuoteen 1949 ja Alvar vuoteen 1976 asti.

Kävelymatkan päähän kotitalosta rakennetiin 1950-luvulla ateljee, jossa Aallon arkkitehtitoimisto työskenteli 1990-luvulle saakka. Ateljeen valoisissa työtiloissa ja ruokasalissa, Tavernassa, voi aistia aavistuksen Aallolle niin rakasta Italiaa. Talon kohokohta on arkkitehdin oma ateljeetila kaarevine seinineen ja puutarhanäkymineen.

Kierrokset järjestetään kesäkuussa arkisin illalla ja viikonloppuisin iltapäivällä. Asiakkaita pyydetään ostamaan molempiin kohteisiin pääsylippu ennakkoon. Kierrokselle otetaan yhteensä max 9 henkilöä kerrallaan.

Tietoa aukioloajoista ja vierailukäytännöistä Alvar Aallon kotitaloon löytyy täältä ja Alvar Aallon ateljeeseen täältä.

 


Alvar Aallon elämäntyölle omistettu museo ja arkkitehdin oma kesänviettopaikka Jyväskylässä

 

Jyväskylän Säynätsalossa sijaitsee Elissa ja Alvar Aallon kesähuvilakseen suunnittelema Muuratsalon koetalo (1952–54), jonne järjestetään 1.6.–15.9. opastettuja kierroksia. Koetalo sijaitsee kauniin kallioisella tontilla ja nimensä mukaisesti siellä Aallolla oli vapaus kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita. Koetalolla voi tutustua myös arkkitehdin savusaunaan ja veneeseen, ”Nemo propheta in patria.”

Asiakkaita pyydetään ostamaan pääsylippu viimeistään 2 tuntia ennen kierrosta, sillä kierros toteutuu vain, mikäli lippuja on myyty etukäteen. Kierrokselle otetaan yhteensä max 15 henkilöä ja sisään pääsee max 5 henkilöä kerrallaan. Vierailuun kannattaa varautua säänmukaisella vaatetuksella ja sopivilla jalkineilla, sillä Koetalolle kuljetaan metsäpolkua pitkin.

Aiemmin toukokuussa yleisölle avatun Alvar Aalto -museon (1971–73) kävijämäärä nousee 2. kesäkuuta alkaen max 50 henkilöön. Museon tiloissa sijaitsevaan Café Alvariin otetaan max 20 henkilöä kerrallaan ja museon tiloihin max 30 henkilöä kerrallaan. Museossa on esillä Alvar Aallon elämäntyöstä ja tuotannosta kertova perusnäyttely. Vaihtuvana näyttelynä nähdään Alvar Aallon jalostettu maisema, joka kertoo siitä, kuinka Aalto lähestyi rakennettua ympäristöä maisema-arkkitehtuurin keinoin.

Museokäynnin lomassa voi tehdä ostoksia Alvar Aalto Shopissa, jonka valikoimissa on mm. arkkitehtuuri- ja muotoilukirjallisuutta, ajattomia sisustus- ja lahjatuotteita sekä kauniita Artekin kalusteita. Café Alvarin tarjoiluista voi nauttia kesäisin myös ulkona, vilvoittavan puroaltaan äärellä.

Tietoa aukioloajoista ja vierailukäytännöistä Alvar Aalto -museoon löytyy täältä  ja Muuratsalon koetalolle täältä.


Liput Alvar Aalto -museoon ja opastetuille kierroksille Alvar Aallon kotitaloon, Alvar Aallon ateljeeseen ja Muuratsalon koetalolle ovat saatavilla verkkokaupasta: shop.alvaraalto.fi


Lisätietoja:
Alvar Aallon kotitalo ja Alvar Aallon ateljee
puh. 09 481 350
riihitie@alvaraalto.fi

Alvar Aalto -museo ja Muuratsalon koetalo
puh. 040 135 6210
museum@alvaraalto.fi


Valokuvat:

Alvar Aallon kotitalo (1935-36), interiööri, Helsinki.
Alvar Aallon ateljee (1954-55, 1962-63), Helsinki.

Muuratsalon koetalo (1952-54), Jyväskylä.
Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.