Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon Galleriassa torstaina 19.11.2015 avattavan näyttelyn keskiössä on suomalainen sisustusarkkitehti ja muotoilija Ilmari Tapiovaara. Näyttelykokonaisuus on kiehtova matka läpi Tapiovaaran elämän aina nuoresta opiskelijasta yhdeksi Suomen merkittävimpiä muotoilijoita.

Tapiovaara hiekkarannalla. Kuva: Designmuseo.

Tapiovaara hiekkarannalla. Kuva: Designmuseo.

Ilmari Tapiovaara (1914–1999) oli yksi suomalaisen muotoilun ja sisustusarkkitehtuurin suurista nimistä. Hänen käsialaansa ovat monet ensimmäisistä kotimaisen muotoilun menestystuotteista.

Designmuseon juhlavuosinäyttelystä Alvar Aalto -museoon koostettu näyttely esittelee katsojalle tuotteliaan, sosiaalisesti vastuuntuntoisen ja karismaattisen muotoilijan. Sisustusarkkitehdiksi valmistunut Tapiovaara teki monipuolisen uran muotoilualalla toimien muun muassa huonekalutehtaan taiteellisena johtajana, opettajana, kehitysyhteistyötehtävissä ja oman suunnittelutoimiston vetäjänä.

”Alvar Aalto -museon näyttelysarjaan Tapiovaara istuu erityisen hyvin laajan tuolituotantonsa kautta. Tapiovaara kykeni tuotannossaan toteuttamaan Artekin tavoitteleman ihmisten arjen kaunistamisen ja käytännöllistämisen”, sanoo Alvar Aalto -säätiön johtajan Tommi Lindh.

Tapiovaara oli nykyaikaisen ammattimaisen muotoilun puolestapuhuja. Hän vaali työskennellessään demokraattisen tuotannon ihannetta, maantieteelliset rajat ylittävää solidaarisuutta ja painotti ekologisuuden sekä paikallisen tuotannon merkitystä.

”On kiehtovaa, miten pitkälle Tapiovaara on vienyt kauneuden ja käytännöllisyyden yhdistelmän. Esineet ovat ergonomialtaan ja ulkonäöltään hyvin miellyttäviä, mutta samalla niissä on mietitty koko ajan materiaalin kulutusta, pakkaamista, kuljetusta ja pinottavuutta. Tapiovaara on mielestäni esimerkillinen muotoilijan ekologisen vastuun huomioijana”, kertoo Alvar Aalto -säätiön museoamanuenssi Mari Murtoniemi.

Näyttelyssä on esillä huonekaluja, alkuperäisiä piirustuksia ja luonnoksia, sisustussuunnitelmia ja Tapiovaaran henkilökohtaisia tavaroita.

Vuonna 2014 Tapiovaaran syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Alvar Aalto -museon Galleriaan toteutettu näyttelykokonaisuus pohjautuu Designmuseon ”Ilmari Tapiovaara” -juhlavuosinäyttelyyn.

Ilmari Tapiovaara
20.11.2015–31.1.2016

Alvar Aalto -museon Galleria
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18
www.alvaraalto.fi

Näyttelyn avajaisia juhlitaan torstaina 19.11.2016 klo 18.

Lisätiedot:
Annukka Pakarinen
tiedottaja, Alvar Aalto -säätiö
annukka.pakarinen(a)alvaraalto.fi
puh. +358 50 381 0143

Lehdistökuvat:
press(a)alvaraalto.fi