Siirry pääsisältöön

Kalenteri

”Etsin, teen, löydän – ja otan kuvia. En puutu tilaan, mutta ihmisen läsnäolo herättää sen.” – Elina Brotherus

Jyväskylässä avataan lokakuussa valokuvataiteilija Elina Brotheruksen kolmen näyttelyn kokonaisuus Tila – Aika – Liike. Ennennäkemättömän laaja, temaattinen näyttelykokonaisuus pitää sisällään teoksia taiteilijan koko uran ajalta sekä useita uusia töitä. Tila-näyttely Aalto2:ssa käsittelee Brotheruksen suhdetta arkkitehtuuriin. Aika-näyttely Jyväskylän taidemuseossa esittelee taiteilijan teoksia pitkän uran varrelta. Liike-näyttelyssä Galleria Ratamossa on esillä valokuvien lisäksi uusimpia mediateoksia. Elina Brotherus kuuluu tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Jyväskylässä esitettävä kokonaisuus on poikkeuksellisen laaja Brotheruksen näyttelyiden sarjassa.

Tila / Aalto2 / 27.10.2023 – 4.2.2024
Aalto2 -museokeskuksessa saa ensiesityksensä Elina Brotheruksen teossarja, joka on kuvattu viime vuosina Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa: Alvar Aallon kotitalossa Helsingissä, Muuratsalon koetalossa Jyväskylässä sekä Paimion parantolassa.

Tila-näyttelyssä Brotheruksen uudet teokset käsittelevät ihmisen henkilökohtaista kokemusta rakennuksissa. Teoksissa voi aistia kerrostumia eri aikakausien välillä; kertomuksia ja tunnelmia, joita ihmisen ja tilan välinen suhde luo. Samalla teokset tuovat Aallon arkkitehtuurin ja muotokielen samaistuttavammaksi kuin perinteinen arkkitehtuurikuvasto.

Näyttely on Alvar Aalto -museon kuratoima.

Aika / Jyväskylän taidemuseo / 27.10.2023 – 4.2.2024
Retrospektiivinen Aika-näyttely esittelee laajasti Elina Brotheruksen taidetta hänen pitkän uransa varrelta. Brotherus tuli tunnetuksi varhaisilla omaelämäkerrallisilla teoksillaan. Sittemmin hän on käynyt vuoropuhelua taidehistorian, maiseman ja arkkitehtuurin kanssa. Sarjallisesti työskentelevän taiteilijan tuotannossa toistuvia elementtejä ovat ihmishahmot, heijastukset sekä hienovaraiset väririnnastukset. Valokuvan ohella näyttelyssä on esillä taiteilijan videoteoksia ajan teemalla.

Liike / Galleria Ratamo / 27.10. – 10.12.2023
Liike sen monissa muodoissa on Elina Brotheruksen näyttelyn punaisena lankana Galleria Ratamossa. Punaisen pallon, huivin tai vaikka tanssijan pysäytetty liike, ja mitä erilaisimmissa asennoissa olevat ihmisveistokset haastavat katsojankin reagoimaan. Näyttelyssä on esillä myös harvoin nähtyjä herkkiä kasviaiheisia syanotypioita.

Elina Brotheruksen kuvissa korostuu itsensä haastaminen huumoria unohtamatta. Galleriassa saa Suomen ensi-iltansa tanssitaiteilija Vera Nevanlinnan kanssa kuvattu uusi videoteos, jonka maailman ensi-ilta on Norjassa vain viikkoa aiemmin.

Elina Brotherus
Elina Brotherus (s. 1972) työskentelee valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Hänen työnsä on vaihdellut omaelämäkerrallisen ja taidehistoriallisen lähestymistavan välillä. Subjektiivisen kokemuksen, ihmishahmon ja maiseman sekä taiteilijan ja mallin suhteen tutkiminen on hänen viimeaikaisissa teoksissaan saanut rinnalleen leikkisää performatiivisuutta.

Brotherus asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Avallonissa Ranskassa. Hänen ensimmäinen kansainvälinen näyttelynsä oli vuonna 1997. Brotheruksen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa mm. Pompidou-keskuksessa Pariisissa, nykytaiteen museo Kiasmassa, Moderna Museetissa Tukholmassa, Museum Folkwangissa Essenissä ja MAXXIssa Roomassa. Brotherus on saanut työstään useita merkittäviä palkintoja. Tällä hetkellä hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen taiteilijaprofessorina.

Aalto2-museokeskus on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä.


Mediatiedustelut:

Laura Sarvilinna
press@aalto2.museum
puh. 040 519 4195

Näyttelytiedustelut: 
Näyttelyintendentti Mari Murtoniemi
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
puh. 040 355 9162

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

Elina Brotherus: Elissa´s room mirror, 70 x 93 cm