Siirry pääsisältöön

Kalenteri

”Etsin, teen, löydän – ja otan kuvia. En puutu tilaan, mutta ihmisen läsnäolo herättää sen.” Elina Brotherus

Aalto2-museokeskuksessa avautuu lokakuussa Elina Brotheruksen näyttely Tila. Esillä olevat teossarjat on kuvattu vuosien 2019–2022 aikana kolmessa Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa: Alvar Aallon kotitalossa Helsingissä, Muuratsalon koetalossa Jyväskylässä sekä Paimion parantolassa. Elina Brotherus kuuluu tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Näyttelyn teokset nähdään nyt ensimmäistä kertaa.

Brotherus kertoo kiinnostuksensa arkkitehtuuriin saaneen alkunsa Alvar Aallon ranskalaiselle taidegalleristille suunnittelemasta yksityistalo Maison Louis Carrésta. Brotherus tutustui taloon kuvatessaan siellä näyttelyään varten vuonna 2015.

“Maison Louis Carré sai minut innostumaan arkkitehtuurista. Aallon arkkitehtuuri on mielestäni erityisen näyttämöllistä: siinä on paljon toisiinsa avautuvia näkymiä ja tilasarjoja, joihin on helppo sijoittaa työssäni keskeinen ihmishahmo”, Brotherus kertoo.

Brotheruksen Aalto-sarjat erottuvat perinteisestä arkkitehtuurivalokuvauksesta juuri esittämällä ihminen toimijana, tilan päähenkilönä.


Valokuvia kolmesta Alvar Aallon kohteesta

Brotheruksen näyttelyn varhaisin sarja Kesävieraita on kuvattu vuonna 2019 Muuratsalon koetalolla (1952–54), joka oli Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila.

”Vaikka Aalto oli tuolloin jo hyvin tunnettu arkkitehti ja maailmankansalainen, hän suunnitteli itselleen todella yksinkertaisen ja vaatimattoman kesämökin. Siinä on jotain hyvin suomalaista ja liikuttavaa”, Brotherus kuvailee.

Teossarja Arkkitehdin talossa on kuvattu vuonna 2020 Alvar ja Aino Aallon kotitalossa (1935–36) Helsingissä, ja kolmas teossarja Paimion parantolassa (1929–33) vuonna 2022.

Brotherus kuvaa pääasiassa yksityiskodeissa, sillä häntä kiinnostaa dialogi tilan ja asukkaan kanssa. Tästä syystä Paimion parantolassa kuvattu teossarja on hänen tuotannossaan poikkeuksellinen.

”Paimio on kiinnostava paikka. Toisaalta se on Aallon arkkitehtuurin kansainvälinen läpimurto ja rohkea funkisrakennus väreineen ja muotoineen. Intiimiä mittakaavaa tuo kuitenkin se, että monille potilaille ja hoitajille parantola oli tosiasiallisesti koti useiden vuosien ajan”, Brotherus kuvailee.

Brotherus valitsee kuvauspaikkansa huolellisesti, mutta hän ei kuitenkaan suunnittele kuvia etukäteen.

“Tyypillisesti tulen paikalle mukanani kamera, kaksi linssiä sekä kassillinen vaatteita. En hanki kuviin erityistä puvustusta vaan valitsen omista vaatteistani sellaisia, jotka sopivat talon aikakauteen. Vaatteilla voin myös tuoda kuviin haluamiani värejä ja geometrisiä muotoja. Kuvat löytyvät spontaanisti paikan päällä: on ihanaa ja jännittävää ettei etukäteen tiedä mitä löytää.” 

Elina Brotheruksen Tila-näyttely on esillä Aalto2-museokeskuksessa Jyväskylässä 27.10.2023 – 4.2.2024. Näyttely on osa ennennäkemättömän laajaa, temaattista näyttelykokonaisuutta Tila – Aika – Liike, joka on esillä  Aalto2-museokeskusen lisäksi Jyväskylän taidemuseossa ja Galleria Ratamossa.


Elina Brotherus

Elina Brotherus työskentelee valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Hänen työnsä on vaihdellut omaelämäkerrallisen ja taidehistoriallisen lähestymistavan välillä. Subjektiivisen kokemuksen, ihmishahmon ja maiseman sekä taiteilijan ja mallin suhteen tutkiminen on hänen viimeaikaisissa teoksissaan saanut rinnalleen leikkisää performatiivisuutta.

Brotherus asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Avallonissa Ranskassa. Hänen ensimmäinen kansainvälinen näyttelynsä oli vuonna 1997. Brotheruksen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa, mm. Pompidou-keskuksessa Pariisissa, nykytaiteen museo Kiasmassa, Moderna Museetissa Tukholmassa, Serlachius-museoissa Mänttä-Vilppulassa ja Brooklyn Museumissa New Yorkissa. Brotherus on saanut työstään useita merkittäviä palkintoja. Tällä hetkellä hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen Taiteilijaprofessorina.

Aalto2-museokeskus on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä.


Mediatiedustelut:
 
Teemu Rahikka
press@aalto2.museum
puh. 044 799 5541

Näyttelytiedustelut:  
Näyttelyintendentti Mari Murtoniemi
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
puh. 040 355 9162

 

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.