Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -viikkoa vietetään tänä vuonna 14.–22.8.2021 Kouvolassa ja tapahtumaviikon teemana on Kouvola – yhtä Aaltoa. Luvassa on kulttuurintäyteinen ohjelmisto arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin parissa poikkitaiteellisessa hengessä. Viikko tarjoaa elämyksiä ja työpajoja kaiken ikäisille, makunautintoja unohtamatta. Tapahtumien lomassa voi virkistäytyä vaikkapa nauttimalla kupposen Alvar Aalto -viikon omaa teetä tai kahvia.

”Odotamme Alvar Aalto -viikosta Kouvolassa upeaa kulttuurifestivaalia, jossa näkyy paitsi Alvar Aallon tuotanto, myös monipuolisesti alueen arkkitehtuuri ja matkailukohteet”, kertoo Kouvolan kaupungin yhteyspäällikkö Anne Käki. ”Toivomme, että ympäri kaupunkia levittäytyvä ohjelmisto saa liikkeelle niin kaupunkilaisia, lähiseutujen asukkaita kuin matkailijoitakin”, hän jatkaa.

Monipuolisesta ohjelmistosta löytyy tapahtumia jokaiseen makuun

Alvar Aalto -viikon tavoitteena on myös kääntää katse paikkakunnan rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön sekä tehdä sitä eläväksi kaupunkilaisille ja lähiseudun asukkaille.

”Alvar Aalto -viikkoa vietetään nyt viidennen kerran. Jo traditioksi muodostunut tapahtuma kiertää vuorollaan eri Alvar Aalto -kaupungeissa ja ohjelmisto kumpuaa kunkin paikkakunnan omista erityispiirteistä, joka näkyy joka vuosi erilaisena kulttuuriohjelmistona”, kertoo Alvar Aalto -säätiön ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen.

Eräät tämän vuoden tapahtumista linkittyvät luonnollisestikin Kouvolan Inkeroisissa sijaitsevaan, Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelemaan, vuosina 1937–56 rakennettuun paperitehtaaseen ja siihen liittyvään asuinalueeseen, Tehtaanmäen kouluun ja Karhunkankaan omakotialueeseen. Paikkakunnan historia toimii innoittajana useille erilaisille opastetuille kierroksille ja luennoille. Kävely- ja pyöräilykierrokset Ankkapurhasta Alvar Aaltoon raottavat verhoa 150-vuotiaaseen tehdaskylään ja Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin. Alvarismin Aalloilla luento- ja kävelykierros kutsuu arkkitehti Heikki Longan ja professori Kirsti Longan seurassa kuulemaan Aallon arkkitehtitoimiston arjesta ja suunnittelutyön taustalla vaikuttaneista teemoista. Arkkitehti Tapani Mustosen luennolla tutustutaan puolestaan Alvar Aallon rakennusten peruskorjauksiin.

Erilaiset taidenäyttelyt hurmaavat Ankkapurhan kulttuuripuistossa ja Kuusankosken taideruukissa. Kuusankoskitalolla nähdään Alvar Aallon reliefejä ja puutaivutuksia keräilijä Pertti Männistön kokoelmasta ja muotoilun opiskelijoiden töihin voi tutustua Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksella. Tehdes – arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen seminaarissa tarkastellaan maailmankuulun arkkitehdin suunnittelemaa koulurakennusta ja pohditaan uusia ulottuvuuksia alkuperäisestä käytöstään poistuvalle, ainutlaatuiselle Tehtaanmäen koululle.

Alvar Aalto -viikon kansainvälistä antia edustaa muotoilija Emery Nortonin The table with three legs – lecture performance, joka herättelee tutustumaan muotoilijan työn leikilliseen puoleen. Tanssia Aallon jäljillä -esitys taas tulkitsee Aallon arkkitehtuuria liikkeen keinoin.

Eräs viikon kohokohtia on Virpi Suutarin ohjaaman, suositun Aalto -elokuvan näytös, jonka jälkeen ohjaaja kertoo työstään ja vastaa yleisön kysymyksiin. Tapahtumaviikon musiikkielämyksistä vastaavat mm. INKJAZZ-konsertti, jossa kuullaan tunnettuja artisteja upeassa Ankkapurhan teollisuusmuseon tilassa sekä Kymen Biisiuittamon konsertti Kosketar Virran rannalla Kouvolankylän Jokituvilla.

Alvar Aalto -viikolla on luvassa siis runsas ohjelmistokimara, johon voi kokonaisuudessaan tutustua täällä. Tapahtumaviikon tuoreimpia kuulumisia pääsee seuraamaan Alvar Aalto -viikon facebook-sivulta.

Kouvolan kaupungin verkkosivuilla voi tutustua Alvar Aallon kohteisiin Kouvolassa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto täydentyy kesän aikana. Muutokset mahdollisia.

Kouvola toimii vuonna 2021 kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana ja Alvar Aalto -viikko on verkostoyhteistyön päätapahtuma. Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaavat Kouvolan kaupunki yhdessä Alvar Aalto -säätiön sekä lukuisten tapahtumajärjestäjien kesken.

Seuraamme COVID-19 tilannetta ja viranomaisten suosituksia tapahtumien järjestämisen ja kävijärajoitusten suhteen ja reagoimme mahdollisiin määräyksiin niiden vaatimalla tavalla.


Lisätietoja:

Alvar Aalto -säätiö
Ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Tuottaja Mira Caselius
puh. 040 7766 931
mira.caselius@alvaraalto.fi

Kouvolan kaupunki
Yhteyspäällikkö Anne Käki
puh. 040 749 1340
anne.kaki@kouvola.fi

 

Kuva:
Mäntyrinteen omakotitaloja Tehtaanmäen asuinalueella, Kouvolan Inkeroisissa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.