Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Saksalaisen Vitra Design Museumin yhteistyössä Alvar Aalto -museon ja Ateneumin taidemuseon kanssa tuottama näyttely Alvar Aalto – taide ja moderni muoto valaisee aikansa kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen arkkitehdin ja muotoilijan, Alvar Aallon (1898–1976), elämää ja tuotantoa.

Retrospektiivinen näyttely maalaa kiehtovan ajankuvan, jossa Aallon uraauurtava moderni arkkitehtuuri ja muotoilu kehittyivät vuorovaikutuksessa ajan kansainvälisten taiteilijoiden kanssa – kuuluivathan Aino ja Alvar Aallon ystäväpiiriin mm. ranskalainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja elokuvantekijä Fernand Léger, yhdysvaltalainen kuvanveistäjä Alexander Calder ja unkarilainen taidemaalari, muotoilija ja valokuvaaja Lazlo Moholy-Nagy.

Arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aalto jakoivat yhteisen suunnittelunäkemyksen arkkitehtuurista ja muotoilusta kokonaistaideteoksena. Suunnittelupöydällä saattoi olla samaan aikaan niin yksittäisiä rakennuksia kuin kaupunki- ja aluesuunnitelmia, tiettyihin rakennuksiin muotoiltuja sisustuksia, sarjavalmisteisia huonekaluja kuin lasiesineitäkin. Monipuolinen liikkuvuus eri taidemuotojen välillä konkretisoitui Oy Artek Ab:n perustamisena vuonna 1935 yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa. Rohkean ja suuntaa näyttävän yrityksen toimintaan kuului Aallon suunnittelemien kalusteiden markkinointi sekä taidenäyttelyjen järjestäminen 1930–1990 -luvuilla.

”On ollut mielenkiintoista koota näyttelyä, jossa tulee esille keski-eurooppalainen näkökulma Aallon tuotantoon ja merkitykseen yhtenä kansainvälisen modernismin keulahahmoista arkkitehtuurin ja muotoilun saralla”, kertoo Alvar Aalto -museon intendentti Katariina Pakoma. ”Yleisölle tunnetumman Aallon arkkitehtuurin ja muotoilun lisäksi näyttelyssä on esillä piirustusarkiston helmiä – Alvar Aalto -museon kokoelmasta on poimittu ennen näkemättömän runsas alkuperäisten luonnosten ja piirustusten valikoima”.

Ateneumissa 11.5.–24.9.2017 esillä olevassa näyttelyssä nähdään Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja ja esineitä, arkkitehtuuripiirustuksia sekä pienoismalleja, joita arkistomateriaalit, valokuvat ja lyhytelokuvat taustoittavat. Lisäksi esillä on Aallon ystäväpiiriin kuuluneiden taiteilijoiden töitä ja Artekin taidenäyttelyistä aikanaan Ateneumin kokoelmiin hankittuja teoksia. Kokonaisuutta täydentävät saksalaisen nykyvalokuvataiteilija Armin Linken uudet arkkitehtuurivalokuvat.

Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -näyttelyn sisällöstä vastaa Vitra Design Museumin vastaava kuraattori Jochen Eisenbrand. Ateneum tuottaa näyttelyyn liittyvän julkaisun, joka julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Näyttely on kiertänyt Euroopassa ja se on nähty aiemmin Espanjan Madridissa ja Barcelonassa sekä Tanskan Aalborgissa.

Lue lisää näyttelystä lehdistötiedotteesta.

Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Alvar Aalto – taide ja moderni muoto 11.5.–24.9.2017
Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
www.ateneum.fi

Lisätietoja:
Alvar Aalto -museo
Intendentti Katariina Pakoma
katariina.pakoma@alvaraalto.fi
puh. 0400 849 315
www.alvaraalto.fi