Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -säätiössä laadittiin vuosina 2015–2016 Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelma, joka sai avustusta yhdysvaltalaisen Getty-säätiön ”Keeping it Modern” -hankkeesta.

Kansainvälinen yhteistyö on jatkunut vastaavaa rahoitusta saaneiden kohteiden parissa ja säätiön arkkitehti Jonas Malmberg on kutsuttu Armenian Sevan-järvellä sijaitsevan kirjailijaliiton lomakohteen säilyttämisen hallintasuunnittelun työryhmään. Gevorg Kocharin ja Mikael Mazmanyanin suunnitteleman, neuvostomodernismin erityisiin kohteisiin lukeutuvan kokonaisuuden säilyttämisen hallintasuunnitelman laatimisesta vastaavat paikalliset asiantuntijat: arkkitehti Sarhat Petrosyan ja taidehistorioitsija Ruben Arevshatyan.

Hanke on ensimmäinen armenialainen modernin arkkitehtuurin kohde, jonka peruskorjaustyössä on otettu tavoitteeksi alkuperäinen rakennus. Säilyttämisen hallintasuunnitelmassa on laadittu rakennuskokonaisuuden restauroinnin periaatteet. Majoitusrakennuksen (1935) uudistuva hotellitoiminta sovitetaan rakennukseen siten, että vuosikymmenten aikana syntyneitä kerrostumia vaalitaan. Lähes muuttumattomana säilynyt ravintolarakennus (1965) puolestaan saa suunnitelmassa erilaisen kohtelun, sillä julkisten tilojen alkuperäiset rakennusosat ja hienosti patinoituneet sisäpinnat konservoidaan. Alkuperäisessä rakennusvaiheessa toteuttamatta jääneitä arkkitehdin suunnitelmia ei nytkään rakenneta, vaan myös ulkoasultaan talo säilytetään mahdollisimman tarkasti. Muutoksia tuodaan vain keittiöön ja märkätiloihin, jotka päivitetään.

Aiheeseen liittyen Jonas Malmberg on käynyt luennoimassa Jerevanissa suomalaisesta modernin arkkitehtuurin restauroinnista arkkitehtiliiton tilaisuudessa sekä erillisissä Soviet Modern -seminaarissa.

Linkki Getty -säätiön hankesivulle.

Linkki Alvar Aalto -säätiön laatimaan Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelmaan. 

Uutinen Alvar Aalto -säätiölle myönnettyyn apurahaan Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelmaan liittyen 19.9.2014.

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Arkkitehti Jonas Malmberg
puh. 040 567 5600
jonas.malmberg@alvaraalto.fi