Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Tänään yleisölle avautuvassa Alvar Aalto -museon Galleria-näyttelyssä jatketaan tutustumista suomalaisen puun taitajiin; loppuvuoden 20.10.2012–13.1.2013 estradi on varattu fiskarsilaisen puusepän Kari Virtasen töille.Tuotannossa olevien kalusteiden ohella luvassa on myös Virtasen uusimpia taidonnäytteitä. Näyttelykokonaisuuden kruunaa toisen nykymuotoilumme suunnannäyttäjän, professori ja sisustusarkkitehti Simo Heikkilän toteuttama esillepano.

Pohjanmaalla syntynyt ja koulunsa käynyt Virtanen on kulkenut pitkän taipaleen jurvalaisten koristeveistomestarien opista suomalaisen nykydesignin huipulle. Ensimmäisen verstaansa Virtanen perusti Seinäjoelle jo 19-vuotiaana.

Puulajien ominaisuuksien tunteminen yhdistettynä äärimmäisen taitavaan puun työstämiseen on synnyttänyt Virtaselle tunnusomaisen muotokielen. Hänen pelkistettyä kädenjälkeään ja hienovaraisen eleettömiä huonekaluja on totuttu näkemään monissa julkisissa tiloissa sekä edustustiloissa ympäri maailman.

”Kari Virtanen on tunnettu myös yhteistyöstään suomalaisten muotoilijoiden ja arkkitehtien kanssa. Kunnianhimoisen työn jäljen ovat huomioineet muun muussa Virtasen ensimmäiset yhteistyökumppanit Alvar Aalto ja Kaj Franck”, kertoo Alvar Aalto -museon intendentti Katariina Pakoma.

Oman työnsä ja yrityksensä Nikari Oy:n ohella Virtanen on vaikuttanut monissa eri puualan projekteissa. 1990-luvun alusta lähtien hän on ollut yksi Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden sekä taiteilijoiden osuuskunnan voimahahmoista. Hänellä on myös keskeinen rooli alan koulutuksen kehittäjänä.

Vuonna 2005 Virtanen palkittiin Muotoilun valtionpalkinnolla ja 2009 Pro Finlandia-mitalilla – ensimmäisenä puuseppänä Suomessa.

Lehdistökuvat

Lisätietoja: museolehtori Mari Murtoniemi, p. 0400 254 708, mari.murtoniemi@alvaraalto.fi


KARI VIRTANEN – PUUSEPPÄ

Alvar Aalto -museon Galleria 20.10.2012–13.1.2013
Alvar Aallon katu 7
40600 Jyväskylä
avoinna ti-su 11-18