Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon kesänäyttely ”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa tuo päivänvaloon ennennäkemättömän valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. Näyttely tarjoaa uudenlaisen näkökulman modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin tuotantoon ja elämään valokuvien kautta.

Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat piirtävät kuvan siitä, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä lähestyneet hänen persoonaansa kameran linssin läpi. Alvar Aalto itse ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa ilmaisuvoimaisena markkinointivälineenä. Näyttelyssä sijansa saavatkin arkkitehtuurivalokuvat, joita Aalto itse tilasi aikansa parhaimmilta valokuvaajilta.

Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuuluivat muun muassa tunnettu valokuvaaja Eino Mäkinen ja maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija Lazlo Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan heijastui myös Aaltojen omassa perhealbumissa, jonka kuviin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet ikuistettiin kokeellisista kuvakulmista.

Näyttelyssä voi ihastella myös arkkitehdin matkakuvia, jolloin valokuvaajina olivat useimmiten Aallon arkkitehtipuolisot Aino Aalto tai Elissa Aalto. Kuvissa vilahtelevat, kiinnostusta herättäneet kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Alvar Aalto -museon kuva-arkiston valokuviin perustuvan näyttelyn kuratoi taidehistorioitsija Asko Mäkelä ja näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari. Näyttelyn yhteistyökumppani on Koskisen Oy.

Näyttelyn avajaisia vietetään museon Galleriassa torstaina 16.5.2019 klo 18.00.

Kuva: Alvar Aalto ja Le Corbusierin suunnittelema Villa Stein, Ranska. Valokuvaaja Aino Aalto,1928. 

Lisätietoja:
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Taidehistorioitsija Asko Mäkelä
puh. 050 484 8363
asko.j.makela@gmail.com

“Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa
Alvar Aalto -museon Galleriassa 17.5.−15.9.2019
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
www.alvaraalto.fi