Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museo, Jyväskylä 1971-73. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

JYVÄSKYLÄN Alvar Aalto -museo näyttelyineen on avoinna viimeistä viikkoa yleisölle. Museo sulkeutuu 26.4.2021 ALKAEN ja osa museon toiminnoista ja palveluista löytyy jatkossa Alvar Aallon suunnittelemalta Säynätsalon kunnantalolta. Alvar Aalto -säätiön museokauppa Alvar Aalto Shop on jo aiemmin siirtynyt palvelemaan asiakkaita Jyväskylän keskustaan Kirkkopuiston läheisyyteen.

 

Museorakennuksen pitkään odotettu peruskorjaus käynnistyy kesällä 2021. Tavoitteena on, että uusi, Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen yhdistävä Ruusupuiston museokeskus avautuu yleisölle kesällä 2023. Osa Alvar Aalto -museon henkilökunnasta sekä palveluista siirtyy Säynätsalon kunnantalolle (194952), jossa toimii jo ennestään arkkitehtuurimatkailua pyörittävä yritys, Tavolo Bianco.

”Alvar Aalto -museo järjestää opastettuja arkkitehtuurikierroksia kunnantalolla kesäkuusta syyskuuhun (1.6.–15.9.2021). Sesongin ja varsinaisten yleisöopastusten ulkopuolella opastuskierroksista vastaa Tavolo Bianco ja tulemmekin tekemään tiivistä yhteistyötä heidän kanssaan. Lisäksi järjestämme kunnantalolla pienimuotoisia näyttelyjä, joista ensimmäisenä nähdään 17.6.2021 avautuva ”Ajaton Aalto – rakennuskulttuurin dna”, joka on emeritusprofessori Tore Tallqvistin, Tampereen yliopiston ja Jyväskylän kaupungin kanssa yhteistyössä tuotettu näyttely. Kunnantalon tiloissa tulee yleisöä palvelemaan myös museokauppamme sivupiste”, kertoo Alvar Aalto -museon yli-intendentti Katariina Pakoma.

Eräs säätiön viehättävimmistä museokohteista on niin ikään Säynätsalossa sijaitseva Alvar Aallon kesähuvila, Muuratsalon koetalo (195254), joka on avoinna yleisölle kesäisin. ”Kahden Aallon arkkitehtuurikohteen sijainti Säynätsalon saarilla – Päijänteen Tahitilla, kuten Aalto itse ilmaisi – on museon näkökulmasta ihanteellinen ratkaisu. Vierailu molemmissa arkkitehtuurikohteissa tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen, joka avaa myös Aallon henkilöhistoriaa sekä Elissa ja Alvar Aallon kesien viettoa Päijänteen rannoilla”, Pakoma mainitsee.

Yhteistyömahdollisuudesta iloitsee myös Säynätsalon kunnantalon matkailupalveluja vuodesta 2017 pyörittänyt Tavolo Biancon yrittäjä Harri Taskinen”Molemmilla Säynätsalon Aalto-kohteilla on oma vankka kansainvälinen ihailijakuntansa, joka takaa normaalioloissa tasaisen kävijävirran saarille.”, Taskinen mainitsee. ”Kansainvälisen matkustamisen nyt epidemian takia hetkellisesti hidastuttua ja kotimaanmatkailun kiihtyessä, on hyvä etsiä matkailuliiketoimintaan uusia tulokulmia. Museon hoitaessa aikataulutetut yleisökierrokset sesonkiaikaan, voi Tavolo Bianco keskittyä yksityisopastuksiin ja majoitusliiketoimintaan. Onhan Säynätsalon kunnantalo yksi niistä harvoista Aalto-kohteista, joissa voi myös majoittua – tarjoamme vierailijoille unohtumattoman Aalto- ja saaristoelämyksen. Panostamme vastuullisesti matkailun kehittämiseen, josta osoituksena juuri saamamme ”Sustainable Travel Finland” -merkin käyttöoikeus. Korostamme myös esteettömyyttä, tasa-arvoisuutta ja sateenkaariystävällisyyttä”, kertoo Harri Taskinen.

”Säynätsalon kunnantalo on eräs Aallon arkkitehtuurin avainteoksista, jonka punatiiliverhouksen sisälle kätkeytyi virastotilojen lisäksi mm. kirjasto, asuinhuoneistoja ja liiketiloja. Rakennus on kokonaistaideteos, jossa kaikki huonekalut, valaisimet ja pienetkin yksityiskohdat ovat Aallon käsialaa. Kunnantalolla on tärkeä paikkansa modernin arkkitehtuurin historiassa ja se houkuttelee yhä tänäkin päivänä arkkitehtuurimatkailijoita Suomesta ja maailmalta.” kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Säynätsalon kunnantalon yleiset opastetut kierrosajat löytyvät täältä.
Muuratsalon koetalon yleiset opastetut kierrosajat löytyvät täältä.

Säynätsalon kohteiden yksityisopastukset, elämykset ja majoitusvaihtoehdot löytyvät osoitteesta: www.tavolobianco.com

Lisätietoa Säynätsalon kunnantalon arkkitehtuurista sekä Muuratsalon koetalosta.


Tiedustelut:

Alvar Aalto -museo / Säynätsalon kunnantalo
Alvar Aallon katu 7 / Parviaisentie 9
40101 Jyväskylä / 40900 Jyväskylä
puh. 040 135 6210
museum@alvaraalto.fi
www.alvaraalto.fi

Tavolo Bianco / Harri Taskinen
Säynätsalon kunnantalo
Parviaisentie 9
40900 Jyväskylä
puh. 040 1971 091
info@tavolobianco.com
www.tavolobianco.com

Alvar Aalto Shop
Kauppakatu 14
40100 Jyväskylä
puh. 050 469 2321
shop@alvaraalto.fi
shop.alvaraalto.fi

Kuvat: Alvar Aalto -museo, Jyväskylä 1971–73. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Säynätsalon kunnantalo, Jyväskylä 1949–52. Kuva Martti Kapanen © Alvar Aalto -säätiö.