Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Rovaniemen Lappia-talon korjaus on valmistunut ja talo on vihitty uudelleen käyttöön. Vuonna 1976 valmistunut Lappia-talo on osa Aallon suunnittelemaa Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskusta. Nyt valmistuneen korjauksen tavoitteena on ollut säilyttää rakennuksen alkuperäinen arkkitehtuuri nykypäivän käytön vaatimukset huomioon ottaen.

Lappia-talo, Rovaniemi. Kuva: Jukka Suvilehto/Lapin maakuntamuseo.

Lappia-talo, Rovaniemi. Kuva: Jukka Suvilehto/Lapin maakuntamuseo.

Taloa käyttävien teatterin ja musiikkiopiston työskentelyolosuhteita on parannettu tekemällä sisätiloissa useita käyttöä parantavia muutoksia. Lappia-talon suuren salin, Tievän, katsomon laajennusosa on irrotettu kiinteällä seinällä omaksi tilakseen, jota voidaan parantuneen ääneneristyksen ansiosta käyttää yhtäaikaisesti pääsalin kanssa. Rakennuksen tekniikka on täysin uusittu, kerrosten välille on avattu uusia hissiyhteyksiä ja uusi maanalainen lavastamo on rakennettu.

Alkuaan maakuntamuseota palvellut kellaritila on muokattu ravintolateatteri Saivoksi, joka monipuolistaa talon käyttöä merkittävällä tavalla. Ulkonaisesti Lappia on kuitenkin säilynyt ennallaan Alvar Aallon suunnittelemassa asussa (1972/1976). Korjaustyön pääsuunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy ja rakennustyöt vietiin läpi Rovaniemen kaupungin omana työnä.

Hankkeessa käytettiin poikkeuksellisella tavalla ns. asiantuntijamenettelyä, jossa kaupungin edustajat yhdessä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja Alvar Aalto -säätiön kanssa määrittivät suuntaviivat korjaussuunnittelun pohjaksi.

Video Lappia-talosta löytyy YLE Lapin Facebook-sivulta:

www.facebook.com/ylelappi/videos/1051210171590796/

Lisätietoja: arkkitehti Tuula Pöyhiä, Alvar Aalto -säätiö, puh. 050 378 5385, tuula.poyhia(a)alvaraalto.fi