Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto toimistossaan, 1945. © Alvar Aalto -säätiö. Kuva: Eino Mäkinen / Alvar Aalto -museo.

 

Alvar Aalto (1898–1976) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti ja muotoilija. Alvar Aalto – taide ja moderni muoto avaa oivaltavia näkökulmia Aallon elämään ja tuotantoon. Kattava näyttely havainnollistaa, miten Aallon ajattelu ja muotokieli kehittyivät vuorovaikutuksessa ajan kuvataiteilijoiden kanssa. Aallon laajan tuotannon ohella mukana on teoksia hänen läheisiltä ystäviltään ja modernismin mestareilta, kuten yhdysvaltalaiselta Alexander Calderilta ja ranskalaiselta Fernand Légeriltä. Esiin tuodaan myös vuonna 1935 perustetun Artekin rooli suomalaisen taidekentän rakentajana. Näyttelyn on tuottanut Vitra Design Museum yhteistyössä Alvar Aalto -museon ja Ateneumin taidemuseon kanssa.

Alvar Aalto oli kansainvälisen modernismin keskeisimpiä vaikuttajia
”Alvar Aallon tuotannossa yhdistyi laaja-alainen taiteiden ymmärrys. Hänen tuttavapiiriinsä kuului koko joukko oman aikansa muutoksentekijöitä, uuden ilmaisun etsijöitä. Haluamme nostaa esiin näitä yhteyksiä. Ateneum on kaikkien taiteiden talo: rakennuksen julkisivuun jo vuonna 1887 veistetyt karyatidit esittävät arkkitehtuuria, geometriaa, maalausta ja kuvanveistoa”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Alvar Aalto oli täysiverinen kosmopoliitti maailmanlaajuisine verkostoineen: hän oli arkkitehtipuolisonsa Aino Marsio-Aallon (1894–1949) kanssa kansainvälisesti aktiivinen jo 1920-luvulta alkaen. Aallolle oli tärkeää kokonaistaideteoksen, Gesamtkunstwerkin idea: hän työskenteli monipuolisesti arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, designin ja taiteen parissa.

Vitra Design Museumin vastaavan kuraattorin Jochen Eisenbrandin kokoama retrospektiivinen näyttely esittelee Aallon elämää ja tuotantoa 1920-luvulta 1970-luvulle. Näyttelyssä nähdään runsaasti ikonisia huonekaluja ja esineitä sekä arkkitehtuuripiirustuksia ja pienoismalleja. Taiteidenvälisyys ja Aallon monialaisuus nousee esiin myös arkistomateriaalin, taideteosten, valokuvien ja lyhytelokuvien kautta. Mukana on lisäksi saksalaisen valokuvataiteilija Armin Linken uusia valokuvia Aallon arkkitehtuurista. Näyttely on nähty ennen Helsinkiä Saksan Vitra Design Museumissa, Espanjan Madridissa ja Barcelonassa sekä Tanskan Aalborgissa.

Ateneumin näyttelyssä neljä salillista Aallon taiteilijaystävien kuvataidetta
Ateneum tuo näyttelyyn oman näkökulmansa esittämällä Aallolle läheisimpien taiteilijoiden, kuten saksalais-ranskalaisen Hans Arpin (1886–1966), yhdysvaltalaisen Alexander Calderin (1898–1976), ranskalaisen Fernand Légerin (1881–1955) ja unkarilaisen László Moholy-Nagyn (1895–1946) teoksia. Mukana on runsaasti taideteoksia Aallon Maire Gullichsenille ja hänen puolisolleen suunnittelemasta Villa Maireasta Noormarkusta. Suurin osa näyttelyn taideteoksista on tullut aikanaan Suomeen Artekin järjestämien taidenäyttelyiden ja Aallon lähipiirin toiminnan kautta. Artekin taidenäyttelyt jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen taidekenttään ja myös Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Ateneumin tuottama julkaisu Alvar Aalto – taide ja moderni muoto tarkastelee Artekin näyttelytoimintaa sekä nostetaan esiin myös Aino Marsio-Aallon merkittävä elämäntyö taiteen, designin ja arkkitehtuurin näyttämöillä. Intendentti Sointu Fritzen toimittaman julkaisun artikkeleista vastaavat Jochen Eisenbrand, Susanna Pettersson sekä Renja Suominen-Kokkonen. Julkaisu ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Hans Arp: Torso (Feuille/Lehti), perustuu kollaasiin vuodelta 1941 (1959). | Fernand Léger: Composition aux contrastes (Vastakohtasommitelma) (1932). | László Moholy-Nagy: Kestnermappe, nro 6 (1923). | Alexander Calder: Mobile (1930-luku).


Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

TO 11.5. klo 13 | Kuraattorikierros näyttelyyn: Jochen Eisenbrand, Vitra Design Museum. Näyttelysaleissa. Englanniksi.

14.5.–18.6. | Alvar Aalto teemana myös elokuvateatteri Orionissa. Alvar Aalto oli vuosina 1934–1936 toimineen Filmistudio Projektion, Suomen ensimmäisen elokuvakerhon, puheenjohtaja ja tulisielu. Lisätietoa elokuvasarjan näytöksistä Orionin sivuilla: kavi.fi/fi/ohjelmisto  

 KE 17.5. klo 17–17.45 | Alvar Aalto -luento: Ville Suhonen ja Jari Sedergren. Ateneum-sali. Filmistudio Projektio, Alvar Aalto ja elokuvasensuuri. Suomeksi.

KE 24.5. klo 17–17.45 | Alvar Aalto -luento: museonjohtaja Susanna Pettersson. Ateneum-sali. Alvar Aalto, Artek ja kuvataide. Suomeksi.

TO 24.8. klo 13–17 | Seminaari: Alvar Aalto – taide ja moderni muoto. Ateneum-sali. Seminaari syventyy näyttelyn teemoihin. Suomeksi ja englanniksi.
Yhteistyössä: Alvar Aalto -säätiö.

LA 9.9. klo 12–15 | Seminaari: Aino Marsio-Aalto suunnittelijana. Ateneum-sali. Seminaari tarjoaa näkökulmia Alvar Aallon ja Aino Marsio-Aallon tuotantoon. Suomeksi.
Yhteistyössä: Alvar Aalto -säätiö.

SU 17.9. klo 14–14.45 | Alvar Aalto -luento: museonjohtaja Susanna Pettersson. Ateneum-sali. Alvar Aalto, Artek ja kuvataide. Suomeksi.

 

Lisätiedot:
Ateneumin taidemuseo, tiedottaja Anna Kari
p. 040 717 8185, anna.kari(at)ateneum.fi

Alvar Aalto – taide ja moderni muoto 11.5.–24.9.2017
Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
Ti, pe klo 10–18 | Ke, to klo 10–20 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu
www.ateneum.fi

Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa, yhdessä nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. www.kansallisgalleria.fi