Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aalto -museon julkaisusarjan ”Alvar Aallon arkkitehtuuria” tuorein teos esittelee Rautataloksi nimetyn liike- ja toimistotalon. Julkaisun johdantotekstinä on Alvar Aallon Arkkitehti-lehteen vuonna 1955 kirjoittama kuvaus Helsingin Keskuskadulle juuri tuolloin valmistuneesta rakennuksesta.

Rautatalo

Rautatalo oli valmistuessaan Helsingin moderneimpia liiketaloja. Nimensä talo sai osakkaina olleiden rautakauppa-alan yritysten mukaan. Rakennuksen liike- ja toimistotilat ympäröivät ”Marmoripihaksi” kutsuttua valopihaa, jossa toimi rakennuksen valmistumisesta lähtien Aallon suunnittelemin kalustein ja valaisimin sisustettu kahvila, Cafe Colombia. Se oli aikoinaan helsinkiläisten suosittu kohtauspaikka.

Rautatalon interiööreissä Aalto aloitti suunnittelemansa keraamisen sauvatiilen käytön. Myös hänen myöhemmille rakennuksilleen tunnusomainen elementti, ulko-ovien massiivinen pronssivedin, sai hahmonsa ensimmäistä kertaa tämän rakennusprojektin aikana.

Julkaisun on toimittanut Alvar Aalto -museon intendentti Katariina Pakoma ja se on runsaasti kuvitettu arkkitehtuuripiirustuksin ja aikalaisvalokuvin. Aikalaisvalokuvia täydentävät valokuvaaja Maija Holman otokset nykytilanteesta. Tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

RAUTATALO 1951–55. Alvar Aallon arkkitehtuuria, osa 17