Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Alvar Aallon suunnittelema muotoiluklassikko jakkara 60 juhlistaa tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan. Jakkaran juhlavuosi huipentuu Alvar Aalto -museon tuottamaan Jakkara tekee historiaa -näyttelyyn. Näyttely on avoinna Alvar Aalto -museon Galleriassa Jyväskylässä kesäkauden 16.5.–8.9.2013. Yleisö voi osallistua näyttelyyn LÖYDÄ JAKKARA! -kampanjan avulla.

Jakkara 60. Kuva: Ilmari Kostiainen, Artek-kokoelma | Alvar Aalto -museo Stool 60. Photo: Ilmari Kostiainen, Artek Collection | Alvar Aalto Museum

Jakkara 60. Kuva: Ilmari Kostiainen, Artek-kokoelma | Alvar Aalto -museo

Näyttelyssä luodaan kuvin ja esinein katsaus kolmijalkaisen istuimen historiaan sekä Alvar Aallon suunnittelutyöhön jakkaran parissa. Lisäksi näyttely avaa jakkaran monitahoista valmistusprosessia ja esittelee jakkaran syntyvaiheessa, vuonna 1933 arkkitehdin piirustuspöydällä olleita rakennussuunnitelmia.

Jakkaroita on valmistettu tähän päivään mennessä yli miljoona kappaletta ja Korhosen huonekalutehdas on alusta asti toiminut jakkaroiden valmistajana. Suositusta klassikosta on vuosien saatossa syntynyt myös useita jäljennöksiä, joista muutamia esitellään nyt myös näyttelyn yhteydessä.

”Jos joku esine on suosittu, kaunis tai tavoiteltava, sitä ryhdytään usein matkimaan ja kopioimaan. Niin on käynyt myös Aalto-jakkaralle. Aidon tuotteen erottaa kuitenkin aina kopiosta, usein valmistustekniikan perusteella”, kertoo Alvar Aalto -museon intendentti Kaarina Mikonranta.

Kiinnostavan lisän juhlavuosinäyttelyyn tuo osallistava LÖYDÄ JAKKARA! -kampanja. Vuoden 2013 loppuun jatkuva kampanja haastaa ihmiset Suomessa ja muualla maailmassa jakamaan omia tarinoita ja kuvia klassikkojakkarasta sosiaalisen median välityksellä. Kampanjan tarkoituksena on kerätä jakkarasta erilaisia käyttökokemuksia.

Tarkemmat ohjeet LÖYDÄ JAKKARA! -kampanjasta osoitteessa www.alvaraalto.fi/jakkara_60.htm

Jakkara tekee historiaa
16.5.–8.9.2013
Alvar Aalto -museon Galleria

Alvar Aallon katu 7
40600 Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18

Näyttelyn avajaisia juhlitaan 15.5.2013 klo 18 alkaen. Lehdistön edustajat ovat tervetulleita avajaisiin!

Lisätietoja näyttelystä:
Museolehtori Mari Murtoniemi mari.murtoniemi(a)alvaraalto.fi, puh. 0400 254 708

LÖYDÄ JAKKARA! -kampanjasta:
tuottaja Tomi Summanen tomi.summanen(a)alvaraalto.fi, puh. 044 555 7337

Lehdistökuvat
(Kuvat ovat salasanasuojattuja. Salasanan saa pyydettäessä Mari Murtoniemeltä, Tomi Summaselta tai Pia Poskiparralta etunimi.sukunimi@alvaraalto.fi)