Siirry pääsisältöön

Kalenteri

MAXXI National Museum of 21st Century Arts -museossa, Roomassa, 14.12.2023 yleisölle avautuva moniulotteinen näyttely kertoo arkkitehti Alvar Aallon ja hänen arkkitehtipuolisojensa, Ainon ja Elissan suunnittelutyöstä. Aaltojen suunnittelutyölle oli ominaista arkkitehtuurin ja muotoilun sopusointu ihmisten ja ympäristön kanssa. Näyttelyn kokeellinen toteutus ja oheisohjelma tarjoavat kävijälle uudenlaisia tapoja tutustua Aallon tuotantoon. Näyttelyn kuratoinnista on vastannut italialainen Space Caviar -suunnittelutoimisto.

”Kyseessä on merkittävin Aalto-näyttely Italiassa moneen vuosikymmeneen. Se huipentaa hienosti Aallon 125-juhlavuoden”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh. Näyttely on osa Alvar Aalto 125 -juhlavuoden ohjelmistoa, ja se on avoinna 26. toukokuuta 2024 saakka.

Aaltojen ajattelussa arkkitehtuuri, taide ja muotoilu nivoutuvat toisiinsa. Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemat rakennukset inspiroivat edelleen arkkitehteja eri puolilla maailmaa. Aaltojen muotoilu näkyy arjessamme lukuisten, sarjatuotannossa olleiden esineiden kautta. Useat jo 1930-luvulla suunnitellut esineet ovat yhä tänäkin päivänä tuotannossa ja osana kotien sisustusta.

Näyttely esittelee Aallon arkkitehtitoimiston 11 toteutunutta rakennushanketta Aaltojen pitkän uran varrelta. Esillä ovat Jyväskylän työväentalo, Paimion parantola, Sunilan teollisuus- ja asuinalue, Villa Mairea, Säynätsalon kunnantalo, Muuratsalon koetalo ja Kansaneläkelaitoksen toimitalo Suomessa; Viipurin kirjasto Venäjällä; Baker House -asuntola (MIT) ja Mount Angel Abbey -kirjasto Yhdysvalloissa sekä kirkko ja seurakuntakeskus Riola di Vergatossa, Italiassa.

”Näyttely on tyylikäs kokonaisuus, jota hallitsevat erilaisista tiilistä kootut näyttelypedestaalit. Originaalipiirustukset ja esineet ovat hienosti esillä. Nähtävillä on myös uusia, tänä syksynä otettuja valokuvia. Eräs näyttelyn erikoisuuksista on rimoista toteutettu, luonnollista kokoa oleva Villa Mairean uima-allas”, kertoo Tommi Lindh.

Esillä on huomattava määrä alkuperäisiä piirustuksia Alvar Aalto -säätiön laajoista kokoelmista. Piirustusten lisäksi mukaan on tuotu dokumentteja asiakirjakokoelmasta. Lasimuotoilu ja painokankaat, sekä eri rakennuksia varten suunnitellut huonekalut ja valaisimet ovat mukana keskeisessä roolissa. Kalustesuunnittelun taustoja havainnollistavat esillä olevat huonekalujen osat, kuin myös Artekista kertova osuus. Lähes 250 esineen näyttelylaina on Alvar Aalto -säätiön suurin vuoden 2023 aikana.

Alvar Aalto -säätiön piirustus- ja valokuva-arkistot ovat kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuiset. Ne kattavat Alvar, Aino ja Elissa Aallon monipuolisen ja mittavan elämäntyön. Alvar Aallon arkkitehtitoimiston alkuperäispiirustuksista koostuva, n. 90 000 originaalipiirustusta käsittävä kokonaisuus on Alvar Aalto -säätiön kokoelmien ydin. Säätiön valokuvakokoelma puolestaan sisältää noin 50 000 arkkitehtuuri-, muotoilu- ja näyttelykuvaa Aallon henkilöhistoriaan ja elämäntyöhön liittyen, 1920-luvulta näihin päiviin saakka.

AALTO – Aino, Alvar, Elissa
The Human Dimension of Design

14.12.2023 – 26.5. 2024
MAXXI National Museum of 21st Century Arts
Via Guido Reni, 4A, Rooma
maxxi.art


Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Intendentti Timo Riekko
puh. 0400 354 268
timo.riekko@alvaraalto.fi


Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.