Siirry pääsisältöön

Kalenteri

Tervetuloa kaikki arkkitehtuurin ystävät, alan ammattilaiset ja opiskelijat 15. Alvar Aalto Symposium – Future of Industry -juhlaseminaariin Jyväskylään 12.–13.8.2021. Tulevaisuuden teollisuus -teemaa käsitellään ajankohtaisista taiteen, teollisuuden ja teknologian näkökulmista.

Miten arkkitehtuuri muuttaa ympäristöämme?

Millainen on tulevaisuuden tehdas? Sunilan tehdasmiljöössä (1936-54) voi yhä nähdä Alvar Aallon arkkitehtuurille tunnusomaisen luontoyhteyden sekä pyrkimyksen kehittää yhteiskuntaa suunnittelun keinoin. Italiainen Adriano Olivetti (1901–1960) toteutti Italiassa Ivrean konttorikonetehtaansa yhteydessä 1930–60 -luvuilla humanistista kaupunkisuunnittelua ja kansainvälisen teknologian menestystarinan. Kiinassa suunnitellaan nyt huippumoderneja teollisuusrakennuksia perinteisen paikallisteollisuuden tarpeisiin. Mikä on teollisuuden rooli tulevaisuuden viihtyisässä älykaupungissa Euroopassa?

Teollisesta rakentamisesta, kaupunkisuunnittelusta ja tulevaisuusvisioista alustavat huippuesiintyjät: arkkitehti Xu Tiantian (DnA_ Architects, Beijing, Kiina), arkkitehti Thomas Bonde-Hansen (Gottlieb Paludan Architects, Tanska), arkkitehti, professori Ute Schneider (KCAP Architects&Planners, Hollanti / Sveitsi / Kiina) ja arkkitehti Tuomas Kivinen (Virkkunen & Co, Suomi). Pääsihteeri Beniamino de Liguori Carino Adriano Olivetti Foundation -säätiöstä ja arkkitehti Pippo Ciorra MAXXI -museosta kertovat Adriano Olivettin kaupunkisuunnitteluvisioista ja yrityksen menestystarinasta. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, KAVIn ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen kertoo Alvar Aallosta elokuvan ystävänä, joka rakasti Charles Chaplinia ja oli ensimmäisen suomalaisen elokuvakerhon Projektion puheenjohtaja. Chaplinin tavoin Aalto oli aina kiinnostunut inhimillisestä mittakaavasta modernissa, teollisessa, urbaanissa maailmassa.

Metsäteollisuuden tulevaisuuden näkymiä avaavat Sebastián Hernández Maetschl, konsepteista vastaava johtaja Stora Enson Wood Products -divisioonasta ja Ville Hietalahti, Senior Vice President, konsernin riskienhallintajohtaja ja Suomen kiinteistöjohtaja, molemmat Stora Ensosta. Brittiläinen arkkitehti Charlotte Skene Catling (Skene Catling de la Peña) ja Columbian yliopiston dosentti Adam Lowe Factum Foundation -säätiöstä (Espanja) kertovat AALTOSIILO-projektista ja teollisen perinnön tutkimuskeskuksesta, joka toteutetaan Alvar Aallon 1931 Oulun Toppilaan suunnittelemaan siilorakennukseen. Vesivoiman kulttuuriperintö -hankkeessa (VekuVaku) puolestaan tutkitaan Oulujoen vesistön ja Luulajajoen voimalaitoksia ja -yhdyskuntia. Rakennusinventoija Samuli Paitsolan aiheena on arkkitehtien Alvar Aallon ja Aarne Ervin suunnittelu Oulujoella.

Moderaattoreina toimivat arkkitehti, professori Antti Ahlava Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitokselta ja Docomomo Suomi Finland ry:n puheenjohtaja, FT Petteri Kummala Arkkitehtuurimuseosta.

Kaksipäiväisen englanninkielisen hybriditapahtuman esityksiä voi seurata paikan päällä Alvar Aallon suunnittelemassa Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa tai virtuaalilähetyksinä ympäri maailmaa. Ohjelmaan sisältyy myös urbaaneja taide-elämyksiä kesäisessä Jyväskylässä ja opastuksia Alvar Aallon rakennuskohteisiin. Tapahtuman järjestää Alvar Aalto -akatemia yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Seuraamme paikallisia Covid-19 -rajoituksia ja -määräyksiä, ja tiedotamme mahdollisista muutoksista.

Early bird -hinnat, joihin sisältyy live-esitysten ohella virtuaaliohjelma, iltajuhla ja opastuksia, ovat voimassa 30.6.2021 asti. Lue lisää www.alvaraalto.fi/alvaraaltosymposium

Lisätietoja:
Nina Heikkonen, ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg, viestintä, PRESS
Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

 

Kuvat:
1. Alvar Aalto ja Adriano Olivetti. ©Fondazione A. Olivetti Archive.
2. Brown sugar factory -tehdas, arkkitehti Xu Tiantian, DnA_ Architects, ©Wang Ziling.
3. Fellenoord Eindhoven, KCAP Architects&Planners ©KCAP.